Skip to main content

LSV: Novi Sad je antifašistički grad, uhapsite fašiste koji su napali klub Crni ovan

Info 16. јан 2023.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevala je danas od nadležnih da hitno uhapse neofašiste koji su sinoć napali novosadski klub “Crni ovan”, poručila da je Novi Sad “antifašistički grad” i zahtevala da se sprovodi Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

“Podsećamo da je ovo četvrti nerasvetljeni napad na isti lokal u poslednjih godinu i po dana. Ovakvim napadima pojedinaca ili grupacija moramo stati na put jednom zauvek dok ne bude prekasno”, poručila je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Maja Mrnuštik.

Prema njenim rečima, to znači da se “pod hitno, neodložno i neselektivno” mora sprovoditi Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

“To znači da MUP pod hitno mora formirati posebno odeljenje koje bi se bavilo proučavanjem, otkrivanjem, praćenjem i sprečavanjem rada fašističkih, neonacističkih i sličnih organizacija i pojedinaca”, navela je Maja Mrnuštik.

Dodala je da nadležni imaju sve potrebne resurse da uhapse počinioce tog napada.

“Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, smatraćemo da vlast podržava ovo i slična dela i bićemo prinuđeni da pozovemo sve antifašistički orijentisane građanke i građane, aktiviste i političke partije da se organizujemo u cilju zaštite svih stanovnika Novog Sada i njihove imovine”, poručila je Maja Mrnuštik.

Ocenila je da je reč o namernom izazivanju straha i podsticanju mržnje u Novom Sadu, kao i celom regionu.

(Autonomija)