Skip to main content

DS i Ne davimo Beograd osudili napad neofašista na novosadski klub Crni ovan

Info 16. јан 2023.
2 min čitanja

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu najoštrije je danas osudio sinoćni napad neofašista na klub „Crni ovan“ i zatražio da se što pre privedu nasilnici.

“Motive za sinoćnu vrstu napada od strane mladih pripadnika fašističke grupe, možemo protumačiti kao nastavak pritiska na ovu alternativnu supkulturnu grupu inspirisan nasilnim oblikom vladavine SNS-a u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je “Crni ovan” u više navrata bio na meti sličnih napada.

Optužili su vladajuću Srpsku naprednu stranku da se pokušavala i institucionalno “obračunati” sa tim klubom, tako što im je gradska vlast učestalo slala različite vrste inspekcija, nakon čega je klub bio privremeno zatvoren.

Posledica istorijskog revizionizma

I pokret Ne davimo Beograd najoštrije je osudio napade na lokal „Crni ovan“ od strane neofašističkih organizacija iz Novog Sada, ocenivši da je reč o mestu poznatom po otvorenosti, aktivističkom radu, organizovanju edukativnih seminara i dobrotvornih akcija koje je više puta bilo meta fašističkih organizacija.

Zahtevaju od nadležnih da hitno procesuiraju počinioce i zabrane i spreče rad ovakvih organizacija.

„Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi napadi prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora i okupljanja zavisiti od procene desničarskih ekstremista čije je bi delovanje trebalo da bude zabranjeno zakonom. Fašizmu apsolutno nema mesta u našem društvu. Takvi napadi su direktna posledica stvaranja ekstremnih podela u društvu za koju je odgovorna vlast, jer stvara atmosferu linča od skupštinske govornice do ulice“, poručio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd i uputio podršku napadnutima u Novom Sadu.

Pokret Ne davimo Beograd zahteva da sve institucije sistema ozbiljno shvate „narastajuće pretnje od fašizacije društva“ i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja.

Rast fašizma, dodaju iz tog pokreta, posledica je ne samo istorijskog revizionizma, već i rasta društvenih i ekonomskih nejednakosti koje stvaraju plodno tlo za rast ekstremne desnice.

„Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti“, poručuju iz Ne davimo Beograd.

Đurić čestitao policiji

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić čestitao je danas Policijskoj upravi Novi Sad na „brzoj i efikasnoj akciji na otkrivanju i privodjenju“ troje osumnjičenih za nasilništvo u centru Novog Sada.

„Apsolutno je nedopustivo nasilje, kao i raspirivanje nacionalne i verske mržnje i netolerancije u našem gradu koji vekovima neguje zajedništvo, dobre komšijske odnose i antifašističku tradiciju“, saopšteno je Đurićevog kabineta.

Dodaje se da gradonačelnik očekuje da će daljom istragom biti utvrdjeni svi detalji ovog incidenta, i da će biti adekvatno kažnjeni oni koji su učestvovali u njemu.

(Autonomija)