Skip to main content

LSV: Ne dozvoliti gašenje Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Info 05. дец 2022.
< 1 min čitanja

"Da li je problem što ovaj festival u svom imenu sadrži i reč 'Vojvodina' koju ova nacionalistička i antivojvođanska pokrajinska garnitura, očito je, želi potpuno da unizi"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je sramotno to što je ugroženo održavanje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, i zatražila od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da spreči njegovo urušavanje i gašenje.

LSV je Miroviću poručila i da „promeni ignorantski stav“ svojih saradnika koji su na čelu Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, „a možda i svoj lični“ prema tom festivalu.

„Da li je problem što ovaj festival u svom imenu sadrži i reč ‘Vojvodina’ koju ova nacionalistička i antivojvođanska pokrajinska garnitura, očito je, želi potpuno da unizi“, pitaju iz LSV.

Iz LSV podsećaju i da je pokrajinska administracija za ovaj prestižni festival iz budžetske kase izdvojila samo 450.000 dinara, što je, dodaju, sasvim sigurno mnogo manje nego što su troškovi „Mirovićevog odlaska u Berane u Crnoj Gori sa pesnicima odabranim po njegovom ukusu, protiv čega nemamo ništa i ne interesuje nas ko je to platio, ali imamo protiv zatiranja svega što je vojvođanska kultura i tradicija“.

Ocenjuju i da je njihova „mržnja prema Vojvodini i svemu vojvođanskom ništavna“ prema tome koliko je taj festival važan svim radnicima u kulturi AP Vojvodine, svim pozorišnim stvaraocima i pozorišnoj publici.

„Tražimo da Pokrajinska vlada, ali i republička, spreče dalje ponižavanje i potencijalno gašenje Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i pokažu da umeju da čine i pozitivne stvari uprkos svojim neskrivenim antivojvođanskim porivima“, poručeno je iz te stranke.

(Autonomija)