Skip to main content

EU predložila Akcioni plan saradnje sa Zapadnim Balkanom oko nelegalne migracije

Planeta 05. дец 2022.
< 1 min čitanja

Evropska komisija predložila je danas Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom na rešavanju zajedničkih izazova na planu nelegalnih migracija.

Predlog je objavljen dan pred samit EU-Zapadni Balkan u Tirani i tri dana pre sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova EU koji treba da ga usvoje a nakon što je krajem novembra usvojen Akcioni plan za centralni Mediteran.

Akcioni plan za Zapadni Balkan identifikuje 20 operativnih mera oko pet stubova – jačanja upravljanja granicom duž migrantskih ruta, brze procedure za azil i podrške kapacitetima za prijem, borbe protiv krijumčarenja migranata, unapređenja saradnje oko readmisije i povratka i postizanja usklađenosti vizne politike.

Komisija ja navela da je cilj mera iz Akcionog plana jačanje saradnje na polju migracije i upravljanja granicom sa partnerima sa Zapadnog Balkana u svetlu njihove perspektive pristupanja EU i njihovih stalnih napora da se usklade sa pravilima Unije.

Dalje se navodi da Akcioni plan utvrđuje niz mera za unapređenje podrške EU članicama koje se suočavaju sa povećanim pristiskom migracija duž zapadnobalkanske rute.

Ove godine su neregularna kretanja duž zapadnobalkanske rute znatno povećana zbog više faktora, uključujući ekonomski pritisak i nesigurnost kao posledicu tekućih sukoba, navela je Komisija.

Dodaje se da je neusklađivanje bezviznog režima sa politikom viza EU doprinelo povećanju broja ljudi koji avionom direktno dolaze u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje u EU.

Kada je reč o jačanju upravljanja granicom duž migrantskih ruta, Komisija je podsetila da je EU već zaključila sporazume o novom mandatu Fronteksa sa Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Severnom Makedonijom.

Tim sporazumima Fronteksu se omogućava da rasporedi pripadnike evropske granične i obalske straže u zajedničkim operacijama u regionu.

(Beta)