Skip to main content

LSV: Nacrt statuta ne narušava funkcije Skupštine Srbije

Autonomija 26. сеп 2008.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da su u potpunosti netačne tvrdnje Demokratske stranke Srbije (DŠ) da se u Nacrtu statuta Vojvodine nalaze odredbe kojima se narušavaju pojedine funkcije Skupštine Srbije. Prema navodima DSS, član 34. Nacrta statuta Vojvodine je sporan jer predviđa da Skupština Vojvodine predlaže mrežu sudova i sve nosioce pravosudnih funkcija.
Predsednik poslaničke grupe LSV – Zajedno za Vojvodinu u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški izjavio je da je delimično istinita konstatacija da se tim nacrtom predviđa da Skupština Vojvodine dobije pravo da predlaže mrežu sudova, ali da se time ni na koji način ne narušava jedinstvo sudske vlasti na čitavoj teritoriji Srbije. „Nacrt statuta predviđa isključivo inicajalno pravo za predlaganje mreže sudova na teritoriji Vojvodine, a konačnu odluku donosi Skupština Srbije, koja može da prihvati takav predlog, ali i da ga odbije“, kazao je Bogaroški, a prenosi Informativna služba LSV-a Prema njegovim rečima, potpuno je neistinita i konstatacija da Skupština Vojvodine predlaže i „sve nosioce pravosudnih funkcija“, jer takva odredba ne postoji u Nacrtu statuta.
Bogaroški je rekao i da su nosioci pravosudnih funkcija sve sudije i svi javni tužioci u sudovima i tužilaštvima, a za njih nije predviđeno da ih predlaže Skupština Vojvodine. Nacrt statuta samo predviđa da Skupština Vojvodine predlaže člana Visokog saveta sudstva, člana Državnog veća tužilaca i kandidata za sudiju Ustavnog suda. Te predstavnike Vojvodine u pravosudnim institucijama predviđa neposredno i sam Ustav Srbije, kazao je Bogaroški. On je dodao je da se nacrtom Statuta samo predviđa inicajalno pravo Skupštine Vojvodine da odredi koji su to kandidati iz pokrajine najbolji za ove funkcije, a odluku o njihovom izboru konačno donose organi republike, predviđeni Ustavom i zakonima. „Inicijalnim mogućnostima Skupštine Vojvodine, ni na koji način se ne narušava jedinstvo sudske vlasti na teritoriji Srbije i te tvrdnje preostalih ‘legalista’ u stranci Vojislava Koštunice jednostavno nemaju veze sa istinom. A to može da znači da su ili zlonamerni, ili poslovično neobavešteni, ili sve to zajedno“, kazao je Bogaroški.

(Beta)