Skip to main content

LSV: Milion i po građana Srbije živi sa manje od 427 dinara dnevno

Info 17. okt 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da poslednji podaci o stopi rizika od siromaštva ukazuju na katastrofalno stanje u kom se nalaze građani Srbije.

U saopštenju iz te stranke navodi se da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da čak 21,7% građana Srbije živi u riziku od siromaštva.

Dodaje se da ova stopa predstavlja procenat građana čiji je raspoloživ prihod niži od praga rizika siromaštva, koji je 2020. godine iznosio 22.000 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo, dok prag rizika za tročlano domaćinstvo sa jednim detetom mlađim od 14 godina iznosi 39.600 dinara.

„Ovi podaci ukazuju na poražavajuću činjenicu da u Srbiji gotovo 1,5 miliona građana živi sa manje od 427 dinara dnevno. LSV smatra da su ovi podaci poražavajući i jasna su slika stanja u našoj državi“, ističe se u saopštenju.

Kao uzrok ovakvog stanja stranka ocenjuje nedovoljno odlučne reforme, nepostojanje vladavine prava i lutanje na evropskom putu Srbije.

„Srbija se ubrzano prazni, mladi i školovani ljudi odlaze, te iz godine u godinu raste prosečna starost stanovništva. Bez jasne politike i korenitih sistemskih promena, beda u kojoj žive mnogi građani će nestati“, ukazuje LSV.

(Autonomija)