Skip to main content

Žene u crnom podsećaju na zločin u Lovasu kad je ubijeno 70 hrvatskih civila

Građani 17. okt 2021.
< 1 min čitanja

Povodom tridesetogodišnjice zločina u Lovasu aktivistkinje Žena u crnom iz Beograda najavile su da će sutra prisustvovati komemoraciji, u znak saosećanja, odgovornosti i solidarnosti sa meštankama i meštanima Lovasa.

Kako je navedeno u saopštenju, od 10. do 18. oktobra 1991. pripadnici JNA, uz pomoć pripadnika Teritorijalne odbrane, lokalne civilno-vojne vlasti, paravojnih jedinica “Dušan Silni” i “Beli orlovi” vršili su ratne zločine u Lovasu u kojima je ubijeno 70 hrvatskih civila.

U saopštenju se podseća da je suđenje za zločine u Lovasu počelo u aprilu 2008, saslušana su 194 svedoka, a u prvostepenoj presudi donetoj 2012. optuženi su dobili kazne između 20 i četiri godine zatvora.

Apelacioni sud je 9. decembra 2013. ukinuo presudu i proces vratio na ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku, Viši sud u Beogradu doneo je 2019, presudu kojom je osmoricu optuženih proglasio krivim za ratni zločin i osudio ih na kazne zatvora u trajanju od četiri do osam godina.

Sudski postupak za ratni zločin u Lovasu je trajao 11 godina, što proizvodi ogorčenje, posebno među porodicama žrtava, ali i delu javnosti u Srbiji koje se zalaže za kažnjivost zločina i dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u naše ime. Pravda za žrtve zločina u Lovasu nije zadovoljena budući da sudsko veće nije učinilo ništa da svojim presudama porodicama preživelih i žrtvama vrati njihovo dostojanstvo”, ocenile su “Žene u crnom”.

(Beta)