Skip to main content

LSV: Ljubav prema Rusiji nije opravdanje što NIS plaća najnižu rudnu rentu a ima profit 200 odsto

Vojvodina 31. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Da li će konačno rukovodstvo naše države zahtevati raskid energetskog sporazuma"

Autonomija

Simpatije prema Rusiji ne mogu biti opravdanje za najnižu rudnu rentu, dok je profit NIS skoro 200 odsto, ocenio je Mlađen Malešević iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U odnosu na prvu polovinu prošle godine, kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, ostvarila je profit od 198 odsto. Ovaj ligaš pita da li će konačno rukovodstvo naše države zahtevati raskid energetskog sporazuma, prema kom za eksploataciju naših naftnih izvora Rusi plaćaju „mizernih“ tri odsto rudne rente.

Malešević smatra da je taj sporazum sklopljen na štetu građana Srbije, i da godinama uskraćuje budžet Srbije za milione evra.

„Rudna renta u zemljama okruženja je višestruko veća, Zakon Srbije propisuje sedam odsto, a specijalnim Energetskim sporazumom Rusima je smanjena na tri odsto, čime se naša država neracionalno odrekla duplo većeg priliva u zajedničku, državnu kasu“, navodi Malešević.

Podseća da je u Rusiji rudna renta 22 odsto i zaključuje da političke i lične simpatije prema Rusiji ne mogu biti osnova za neekonomsko poslovanje države i nanošenje finansijske štete građanima.

„Zato LSV traži raskidanje ili reviziju Energetskog sporazuma sa Rusijom. Zakonska rudna renta u Srbiji je sedam odsto i zahtevamo da je poštuju svi koji koriste naša rudna bogatstva, bilo da su iz Rusije, Kine, EU ili bilo kog drugog dela sveta“, poručio je Malešević.

(Radio 021, foto: Autonomija)