Skip to main content

LSV: Kakvo je to društvo kada žena nema mogućnost da se nađe u SANU

Info 08. нов 2021.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) skrenula je danas pažnju javnosti da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) nedavno izabrala 12 redovnih i 13 dopisnih članova i da među njima nema nijedne žene.

LSV je ocenila da društvo ne omogućava ravnopravan tretman žena u društvu, nauci ili politici, jer se sve više okreće konzervativnom patrijarhalnom modelu, koji jasno deli uloge na muške i ženske, koji smešta ženu u kuću, namećući joj toliko veliki broj obaveza, da ona čak i da hoće ne uspeva da se izbori za svoje mesto u tim segmentima društvenog delovanja.

„Postavlja se pitanje kakvo je to društvo u kome žena nema mogućnost da se nađe u SANU. Kakva god da je SANU, ipak je jedna od prestižnih i značajnih institucija našeg društva. Šta li bi sad rekle Roza Luksemburg, Klara Cetkin, Marija Bursać i sve žene koje su verovale da je pravedno i normalno da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti izbora i prava“, navodi se u saopštenju.

U LSV smatraju da se nakon jednog istorijskog perioda, u kome se krenulo ka ravnopravnom položaju žene u društvu, na velika vrata vraćaju retrogradne vrednosti, koje ga urušavaju u mnogim segmentima kao što su obrazovanje, kultura, odnos prema istorijskom revizionizmu, sekularnost države.

„Taj hod unazad, koji pogrešno nazivaju povratkom tradicionalnim vrednostima, ruši mnoge civilizacijske tekovine, a rušenje ideje o jednakosti i podele obaveza u porodici, prve su pale na tom putu“, navodi se u saopštenju.

U LSV smatraju da su desničarenje, podrška države ekstremnim tradicionalistima i zatvaranje očiju pred urušavanjem svih civilizacijskih vrednosti dostignutih tokom istorije stvorili atmosferu u kojoj žena može da se bavi naukom, politikom, umetnošću tek kada pozavršava sve obaveze u kući, dok isto pravilo ne važi za muškarce.

„Takva pravila nisu dobra ni za koga. Možemo mi i drugačije, možemo bolje, možemo civilizovanije, sve možemo ako hoćemo. Samo, da li hoćemo? Put od hiljadu milja započinje se prvim korakom. Šta će biti vaš prvi korak u promeni ovakvog nepravednog sistema“, piše na kraju saopštenja.

(Autonomija)