Skip to main content

LSV: Izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Vojvodina 03. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Potrebno izmeniti finansiranje mesnih zajednica tako da se 50 odsto od prikupljenih sredstava vrati mesnim zajednicama, i to strogo namenski i investiciono"

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.

„Naša sela se gase, izgubila su oko 20 posto stanovništva za 10 godina što je skoro duplo više nego što je izgubio grad. Prilično je vidljiv raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice, nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, finansijska sredstva koncentrišu se u gradu, a naseljena mesta ostaju na marginama, nedostaju im osnovni uslovi za život – redovno dostupne ambulante, apoteke, redovan i pouzdan javni saobraćaj koji ih povezuje sa gradom.

„Lek za ovaj problem treba tražiti u decentralizaciji i temeljnoj reformi lokalne samouprave. LSV Vojvođani smatraju da je potrebno izmeniti finansiranje mesnih zajednica tako da se 50 odsto od prikupljenih sredstava vrati mesnim zajednicama, i to strogo namenski i investiciono“, preciziraju iz ove odborničke grupe.

Podsećaju i da su u Skupštini grada već predlagali odluku o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica, kojom bi se omogućilo da se 50 odsto poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice.

„Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja“, dodaju.

(Autonomija)