Skip to main content

LSV: Država treba da radi u interesu građana Srbije, a ne ruske naftne kompanije

Info 16. maj 2022.
2 min čitanja

"Rusi ostvaruju veliki profit, a građani plaćaju preskupo gorivo"

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je danas javnost na, kako se navodi u saopštenju te stranke, veoma neozbiljno i štetno ponašanje države Srbije po pitanju cene naftnih derivata.

„Mi smo još prošle godine tražili da država ne odustaje od primene akcizne politike, da se ne odriče 20 odsto svog prihoda od akciza, i da ne dozvole stranim kompanijama, odnosno Rusima, da formiraju slobodnu cenu na teret države i građana“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je pogrešio što je insistirao na spuštanju prihoda Srbije od akciza za 20 odsto i da je time ugrozio državu, te da se na taj način na godišnjem nivou država odrekla 400 miliona evra prihoda.

„Upozoravali smo da država to ne sme da radi. Sve je iskoristila Naftna industrija Srbije, odnosno Ruska Federacija, koja je svoju kompanijsku cenu formirala na nivou koji je njoj u interesu. Rusi ostvaruju veliki profit, a građani plaćaju preskupo gorivo“, smatraju u LSV-u.

Upitali su da li su u takvoj situaciji sankcije uvedene građanima Srbije i Vladi Srbije ili Rusima i Gazpromnjeftu.

„Ako je zbog tih sankcija i skoka cena u svetu došlo do povećanja cena, država nije smela da se odriče udela u raspodeli prihoda od akciza, nego da kontroliše formiranje cena kompanije koja posluje na njenom tržištu“, navodi se u saopštenju.

U LSV-u smatraju da je država morala da natera ruskog vlasnika NIS-a da se cene koriguju zbog domaće sirove nafte na koju plaćaju veoma privilegovanu rudnu rentu.

„Domaća sirova nafta, koja se crpi na teritoriji Vojvodine, mogla bi da amortizuje skok cena goriva i za 20 do 30 odsto. LSV, zbog svega ovoga, zahteva da država Srbija promeni svoju politiku i najzad počne da radi u interesu svojih građana i države, a ne ruske naftne kompanije“, piše u saopštenju.

(Autonomija)