Skip to main content

LSV: Država da unapredi protivgradnu zaštitu umesto što troši novac za tenkove i avione

Info 14. maj 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas na veoma loše stanje u kom se nalazi sistem protivgradne zaštite u Srbiji i poručila da država treba da unapredi protivgradnu zaštitu umesto što “troši novac za tenkove i avione”.

“U Srbiji je na sceni kontinuirano urušavanje sistema protovgradne zaštite. Procene govore da raspolažemo sa svega polovinom od potrebnog broja raketa. Raketni centri i lansirne stanice često ne reaguju ili reaguju veoma kasno, kada se šteta već dogodi”, naveo je funkcioner LSV-a JAn Gages u saopštenju za javnost.

Dodao je da u Srbiji godišnje ima oko 50 dana sa gradom, a štete se mere u milijardama dinara i dodatno otežavaju položaj poljoprivrednih proizvođača.

“Vlasti obećavaju modernizaciju raketnih centara i lansiranje stanica, te povećanje broja raketa, ali smo svedoci da to izostaje”, naveo je Gages.

Podsetio je da je loše stanje u sistemu protovgradne odbrane reagovala i Državna revizorska institucija koja je u svom izveštaju konstatovala da u njemu postoje brojne manjkavosti.

“Država se hvali nabavkom aviona, raketa i tenkova, organizuje skupe parade i vojne vežbe, a grad uništava poljoprivredne proizvode”, rekao je Gages.

(Autonomija)