Skip to main content

LSV: Da li je kabinet Ane Brnabić zatražio uklanjanje biste Mikloša Hortija

Info 30. okt 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović upitao je danas javno predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li je njen kabinet preduzeo bilo kakve korake u cilju “uklanjanja biste ratnog zločinca Mikloša Hortija”, koja je krajem avgusta postavljena u zgradi mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Šućurović je u saopštenju ocenio da je postavljanje te biste samo “poslednji u nizu primera rehabilitacije Hortija”, čija je politika savezništva sa Hitlerovim nacizom u smrt odvela stotina hiljada ljudi.

“Ćutanje države Srbije na ove bezobzirne pojave istorijskog revizionizma je nedopustivo. Ćutanje znači odobravanje ovakvih postupaka. Tražimo od premijerke Brnabić i njenog kabineta da prestanu da ćute”, istakao je Šućurović.

Podsetio je da je LSV pre četiri nedelje uputila dopis Ambasadi Mađarske u Beogradu, tražeći uklanjanje biste, a od premijerke Brnabić podršku za tu inicijativu, kao i da premijerka u ime Vlade Srbije zatraži hitnu reakciju mađarskih institucija.

(Autonomija)