Skip to main content

LSV: Centralizacija uništava sela

Info 05. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Već i prvi rezultati popisa stanovištva 2022. godine ukazuju na katastrofalne razmere depopulacije, koja je daleko najizraženija na selima"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da „nema novog talasa povratka na selo“ i da sela u Srbiji propadaju zbog centralizacije.

Komentarišući najavu ministra za brigu o selu Milana Krkobabića o početku „novog talasa povratka ljudi na selo“, LSV ocenjuje da je u pitanju izjava koja je „u isto vreme i besmislena i bezobrazna“.

„Od ukupno 4.700 sela, koliko je registrovano u Srbiji, nestaje 1.200, a 1.000 ima manje od 100 stanovnika. Već i prvi rezultati popisa stanovištva 2022. godine ukazuju na katastrofalne razmere depopulacije, koja je daleko najizraženija na selima“, upozoravaju iz te stranke.

Dodaju i da se od Beograda stvara metropola, da će za njegov metro biti izdvojeno 250 miliona evra „svih građana Srbije“, dok su istovremeno ulaganja u sela i male opštine „neprimetna“.

„Vlada je pre četiri godine formirala nekakav Savet za spas sela, ali to telo je služilo za predizborni marketing i fotografisanje, a do dana današnjeg nije zabeležen niti jedan jedini rezultat ovog saveta“, upozoravaju iz LSV.

(Autonomija)