Skip to main content

LSV će glasati za Predlog statuta Vojvodine

Autonomija 09. окт 2008.
< 1 min čitanja

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine glasaće za Predlog statuta Vojvodine ukoliko budu prihvaćeni ključni predlozi LSV za izmenu tog teksta, saopštila je danas ta stranka. Kako se navodi, jedan od predloga odnosi se na Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti (VANU), odnosno na osnivačka prava Skupštine Vojvodine u toj instituciji, kao i na to da se o uslovima rada VANU mora starati pokrajina.
Drugi predlog je da se izmeni član 35. Predloga statuta Vojvodine i prihvati formulacija LSV koja glasi: „Skupština ima 120 poslanika, koji se biraju na neposrednim izborima, tajnim glasanjem“, a da se ostala pitanja iz ove oblasti regulišu skupštinskom odlukom.
Prema važećem Statutu poslanici Skupštine Vojvodine biraju se po kombinovanom izbornom sistemu, tako što se polovina poslanika bira po većinskom, a druga polovina po proporcionalnom sistemu. „Tokom izrade Nacrta statuta već je prihvaćena većina predloga LSV za izmenu teksta, među kojima i da Pančevo bude sedište pokrajinskog upravnog okruga. Naš jedini cilj je da novi statut bude što bolji i kvalitetniji u uslovima koje daje Ustav Srbije“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da LSV želi da za Vojvodinu izdejstvuje maksimalne nadležnosti u okviru trenutnih mogućnosti, a ne da zbog toga uđe u sukob s partnerima u vladajućoj koaliciji u pokrajini. „Uprkos tome što smatramo da Predlog statuta nije dovoljno dobar, mislimo da bi sa našim unetim izmenama bio prihvatljiv, jer će i ovakav statut doprineti daljoj izgradnji vojvođanskih institucija“, navodi se u saopštenju.
LSV je u saopštenju ponovila da i dalje smatra da je neophodna izmena Ustava Srbije, koji ne dozvoljava širu autonomiju pokrajine, niti je garantuje.

(Beta)