Skip to main content

LSV: Budžet Vojvodine dvostruko manji od budžeta Beograda

Info 27. дец 2022.
2 min čitanja

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović zahtevao je danas od zaštitnika građana Srbije Zorana Pašalića da pokrene postupak protiv svih odgovornih u političkom sistemu koji su krivi za ogromne razlike u iznosu budžeta Grada Beograda u odnosu na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i lokalne samouprave i ocenio da Beograd postaje “država za sebe”.

Šućurović je u saopštenju za javnost naveo da budžet grada Beograda za 2023. godinu iznosi 205,5 milijardi dinara, a budžet Vojvodine je gotovo dvostruko manji, odnosno 108,5 milijardi dinara.

“Ako se ovi brojevi posmatraju po glavi svakog stanovnika, za svakog građanina Beograda odvaja se više od 1.000 evra godišnje, a za građanina Vojvodine oko 500 evra godišnje. Da li to neko poručuje da građani Beograda vrede duplo više od građana Vojvodine?”, upitao je on.

Dodao je da, pored velikog budžeta, Vlada Srbije iz svoje budžetske rezerve redovno daje “finansijske injekcije” Beogradu.

“Tako i ne čude vesti da Beograd svakom detetu poklanja vaučere od 6.000 dinara, najavljuju se besplatni udžbenici, besplatni smeštaj u vrtiću i mnoge druge povlastice o kojima građani ostatka zemlje mogu samo da sanjaju”, rekao je Šućurović.

Banaćani na čelu LSV

Nakon izbora Bojana Kostreša za predsednika LSV-a, na sednici Glavnog odbora završeni su izbori i imenovanja i formirani su svi stranački organi. Zrenjaninci su se odlično kotirali u vrhu stranke. Za zamenika predsednika i predsednika Izvršnog odbora stranke izabran je Dejan Čapo. Bojana Begović je izabrana za potpredsednicu, dok je Aleksandar Marton izabran za portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine. Generalni sekretar će u naredne četiri godine biti Saša Šućurović iz Novog Bečeja, saopšteno je danas iz zrenjaninskog odbora LSV-a.

Prema njegovim rečima, kada se uzme u obzir da su zarade u Beogradu za 30 odsto više od prosečnih u Srbiji, jasno je da Beograd postaje “država za sebe, a svemu ostalom je predodređena uloga pustinje”.

“Srbija krši i svoj Ustav i svoje zakone, a krši i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je ratifikovala još 2007. godine. Baš zato, očekujemo da zaštitinik građana Pašalić započne proceduru utvrđivanja odgovornosti za ovakvo stanje i da predloži mere koje će ispraviti ovu nepravdu. Života ima i izvan Beograda”, kazao je Šućurović.

(Autonomija)