Skip to main content

‘Loču, loptaju se, pucaju u nebo’

Autonomija 22. okt 2021.
2 min čitanja

Zbirka kratkih priča Biber 04 u kojoj je sadržano 25 kratkih priča na jezicima regiona predstavljena je u četvrtak u knjižari Bulevar Books u Novom Sadu. Okosnica svih priča koje su objavljene u zbirci je pomirenje u kontekstu zajedničke ratne prošlosti zemalja bivše Jugoslavije.

Glavni ideja zbirke je rad na izgradnji mira, razgradnji predrasuda i prikazivanje primera prijateljstva i ljudske empatije.

Na predstavljanju zbirke govorili su – dobitnik prve nagrade konkursa Bojan Krivokapić, dobitnica treće nagrade Maja Halapir, autorka čija je priča takođe uvrštena u zbirku Marijana Čanak, Davorka Turk ispred Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, kao i prevodilac priča na albanski Ćerim Ondozi,

Davorka Turk ispred Centra za nenasilnu akciju, koji je organizovao konkurs za ove kratke priče, naglasila je da priče iz zbirke prevazilaze granice, samim tim što su prevedene na sve jezike koji su se govorili na prostoru bivše Jugoslavije.

“Naš cilj je da dođemo do priča koje inače ne bismo znali, a književnost je upravo jedan od mogućih kanala za povećavanje razumevanja među ljudima iz svih deloga bivše zemlje”, rekla je Davorka Turk.

Sa promocije u Novom Sadu: “Ne možemo živeti normalan život ako ne razgovaramo sa prvim komšijama”

Prevodilac sa albanskog jezika Ćerim Ondozi kazao je da je jugoslovenska književnost još osamdesetih godina na Kosovu prestala da se prevodi, kao i da je sada jako mali broj dela koji se prevode na albanski.

Ne možemo živeti normalan život ako ne razgovaramo sa prvim komšijama. Toliko zajedničkih karakteristika imamo, a mi i dalje biramo da se ne prevodimo”, naglasio je Ondozi.

Dobitnik prve nagrade na ovogodišnjem konkursu za kratku priču Bojan Krivokapić ocenio je da će rat u Jugoslaviji kao tema nadživeti mnogo generacija ljudi u regionu i da je za za pomirenje neophodno da se proširi ježičko polje na kom se literatura čita.

Publika je imala priliku da čuje odlomke kratkih priča koje su objavljene u ovogodišnjoj zbirci.

“Gledam odozgo kako se loptaju mojom otkinutom glavom. Loču, loptaju se, pucaju u nebo. Žao mi je ptica više nego mene. Meni ovde ništa ne manjka, ni ta glava što sam je nosio i što me je vodila. Tamo kud idem, mogu i bezglav”, odlomak je priče “Razmjena” autorke Marijane Čanak.

Ćerim Ondozi je na albanskom jeziku pročitao odlomak priče “Miris” autorke Milice Rašić, kako bi, kako je naveo, “malo ispunio prostor i albanskim”.

Davorka Turk najavila je da Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd planira da pored književosti proširi rad na temama koje se tiču suočavanja sa prošlošću i u druge multimedijalne oblike.

Nataša Ivaneža (Autonomija)

Tekst je objavljen uz podršku regionalnog projekta jačanja mehanizama tranzicione pravde koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj teksta je isključivo odgovornost portala Autonomija i ne odražava nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ili Vlade Ujedinjenog kraljevstva.