Skip to main content

Ligaši se zakleli na vernost Vojvodini

Vojvodina 04. феб 2012.
2 min čitanja

Na kongresu u Zrenjaninu, predsednik LSV Nenad Čanak pročitao je svečanu obavezu ligašica i ligaša, koju su prisutni za njim ponavljali:

Svečana obaveza ligašica i ligaša

– Mi smo Vojvođani, mi smo Srbi, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i  sve ostale nacije koje žive u Vojvodini. Mi smo i pravoslavci i katolici i evangelisti, mi smo sve to, ali smo svi mi braća i sestre. Braća i sestre po ravnici – poručio je lider LSV. On je zatim pročitao i potpisao svečanu obavezu svih ligašica i ligaša koja je ponovljena za njim:
– Mi  članovi i članice LSV,  polazeći od činjenice da su svi građani i građanke Vojvodine ravnopravni, bez obzira na  nacionalnu, vesrsku i zavičajnu pripadnost i bilo koju drugu nevoljnu razliku; Verujući da je sloboda jednoga čoveka ograničena isključivo slobodama drugih ljudi, privrženi principu da svako ima pravo da dostojanstveno živi od svog rada, samostalno raspolaže onim što je stvorio i da svojoj deci priušti slobodno detinjstvo; Uvereni da Vojvođani i Vojvođanke imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini i da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i izvorne prihode garantovane Ustavom, obavezujemo se da ćemo se beskompromisno boriti za to da Vojvodina bude bogata, da Vojvodina bude bezbedna, da Vojvodina bude socijalno pravedna. Vojvodina mora imati svoju imovinu i biti narazvijeniji deo  Srbije. Vojvođanke i Vojvođani ponovo moraju imati najveće zarade u državi. Vojvodina se mora vratiti u zajednicu  razvijenih i bogatih evropskih regija. Mora tačno da se izračuna bez čega je sve Vojvodina ostala prethodne dve decenije i to joj se mora vratiti, a Vojvođanke i Vojvođani moraju biti obeštećeni za sve izgubljeno. Vojvodina mora imati svoje službe bezbednosti koje će Vojvođankama i Vojvođanima garantovati sigurnost. U Vojvodini svako mora imati pravo da govori svojim maternjim jezikom i niko ne sme u tome da ga omete. U Vojvodini ne sme biti nasilja, ekstremizma i isključivosti bilo koje vrste, otvoreno i beskompromisno ćemo se boriti protiv toga. Vojvođanska mesta moraju ponovo biti naseljena, poljoprivrednici cenjeni i uvaženi i od strane države potpomognuti. Radnici moraju dobiti zakonsku i političku zaštitu od bilo kog oblika eksploatacije. Lečenje mora biti dostupno svima, nemoćne osobe moraju imati garantovanu i adekvatnu pomoć. Obavezujemo se jedni drugima i Vojvodini da ćemo uraditi sve da tako i bude. Živela slobodna Vojvodina!

(Autonomija)