Skip to main content

Lideri NATO usvojili novu strategiju: Zapadni Balkan od strategijske važnosti

Jugoslavija 29. jun 2022.
3 min čitanja

Vođi NATO su danas usvojili novi “Strategijski koncept” u kojem se ističe da su “Zapadni Balkan i oblast Crnog mora od strategijske važnosti za Atlantski savez”, dok je Rusija označena kao “najvažnija direktna pretnja bezbednosti, miru i stabilnosti evro-atlantskog područja”.

“Ispoljene težnje i politike prinude NR Kine su izazov za naše interese, bezbednost i vrednosti “, stoji takođe u novom programskom viđenju buduće globalne uloge NATO, usvojenom na zasedanju u Madridu.

“Mi ćemo i dalje pomagati evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja Zapadnog Balkana i područja Crnog mora”, podvukili su u ovom dokumentu šefovi država ili vlada NATO dodajući da će “ojačati napore da pospeše njihove sposobnosti da se uhvate u koštac s različitim opasnostima s kojima se sučeljavaju i da osnaže njihovu otpornost da se odupru zloćudnim uplitanjima i nametanjima trećih strana”.

U viziji delovanja NATO u idućih deset godina se podvlači da je “snažna i nezavisna Ukrajina od životne važnosti za evro-atlantsko područje” i kaže da je “ponašanje Moskve odraz ruskih agresivnih akcija protiv suseda i šire zajednice s obe strane Atlantskog okeana”.

Takođe se podvlači da “NATO ne želi sukob i ne predstavlja opasnost za Rusku Federaciju”, uz napomenu da “ćemo odgovoriti na ruske pretnje i neprijateljske poteze”.

Zelenski liderima NATO-a: Ukrajini potrebno više oružja i novca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je danas liderima NATO-a da je njegovoj zemlji potrebno više oružja i novca, kako bi se odbranila od Rusije i upozorio da se ambicije Moskve nisu zaustavile na Ukrajini.

“Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo da diktira uslove u Evropi, za to kakav će biti budući svjetski poredak”, rekao je ukrajinski lider u virtuelnom obraćanju na samitu NATO-a u Madridu, prenosi agencija Reuters.

Kako je naveo Zelenski, upravo zbog toga je “apsolutno neophodno da se podrži Ukrajina, čak i sada, oružjem, finansijama i političkim sankcijama protiv Rusije, jer će to zaustaviti njenu sposobnost da finansira rat”.

Dodao je da su Ukrajini potrebni savremeni raketni i protivvazdušni sistemi.

“Dajući nam ih, možete potpuno razbiti taktiku Rusije da uništava gradove i teroriše civile”, rekao je Zelenski.  

(AJB)

Lideri Atlantskog saveza stavljaju do znanja da se “produbljivanje strategijskog partnerstva između Kine i Rusije i njihovi obostrani napori da se podrije međunarodni poredak uspostavljen na pravilima, direktno suprotstavlja” njihovim “vrednostima i interesima”.

Lideri NATO navode da će, saglasno novom Strategijskom konceptu, “delovati zajedno s partnerima kako bi se rešavale zajedničke bezbednosne opasnosti i izazovi u oblastima od strategijskog interesa za Savez, uključujući Srednji istok, Sever Afrike i područja Sahela”.

“Indo-pacifički region je važan za NATO, imajući u vidu da razvoj u tom regionu može neposredno ugroziti evro-atlantsku bezbednost…mi ćemo ojačati dijalog i saradnju s novim i postojećim partnerima na indo-pacifičkom području s ciljem da se uhvati u koštac s izazovima širom te oblasti i uzme u ruke pitanja zajedničkih bezbednosnih interesa”, navodi se.

Vođi EU u dokumentu objašnjavaju da je “sad presudan čas za bezbednost i međunarodni mir i stabilnost” i navode da su “opasnosti s kojima su sučeljeni globalne i povezane” i da autoritarni činioci postavljaju izazove za njihove “interese, vrednosti i demokratski način života”.

Stoltenberg: Pružićemo podršku Gruziji, Moldaviji i BiH, Rusija ih ugrožava

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da je alijansa odlučila da pripremi sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu, kao i da pruži podršku drugim partnerima koje Rusija ugrožava, kao što su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija.

Izazovi današnjice su suviše veliki da bi se neka država ili organizacija sa njima same suočile, rekao je Stoltenberg novinarima tokom samita lidera NATO u Madridu.

Stoltenberg je naveo da je NATO decenijama radio na poboljšanju odnosa sa Moskvom, definišući Rusiju i kao „strateškog partnera“.

Rusija je odustala od saradnje, izjavio je Stoltenberg, uz tvrdnju da je rat u Ukrajini počeo 2014. godine, kada je Moskva izvršila aneksiju Krima.

Invazija Rusije na Ukrajinu je samo eskalacija tog rata, ocenio je Stoltenberg.

On je konstatovao da su odnosi NATO sa Rusijom na najnižem nivou od završetka Hladnog rata, ali da za to nije odgovorna alijansa, već Moskva.

Predviđali smo invaziju na Ukrajinu, o tome smo delili obaveštajne podatke i pokušali smo da je sprečimo, rekao je Stoltenberg.

On je izjavio da strateško partnerstvo Moskve i Pekinga ima posledice po NATO i partnere alijanse.

Peking jača oružane snage, ugrožava susede, uključujući Tajvan, širi dezinformacije. Kina nije protivnik NATO, ali njene aktivnosti predstavljaju izazov za alijansu, rekao je Stoltenberg.

Na samitu NATO u Madridu učestvuju i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

(Beta, FoNet)