Skip to main content

Levica se udružuje pred parlamentarne izbore u Francuskoj

Planeta 06. maj 2022.
2 min čitanja

Cilj im je da spreče pobedu stranke predsednika Emanuela Makrona

Pred parlamentarne izbore u junu, četiri vodeće levičarske stranke (Socijalistička, Nepokorena Francuska, komunisti i Zeleni) u Francuskoj dogovorile su načelni sporazum, prvi u poslednjih 20 godina, a cilj im je da spreče pobedu stranke predsednika Emanuela Makrona.

– Mi možemo i pobedićemo Emanuela Makrona. Učinićemo to većinski, kako bismo sproveli radikalan program, izjavio je Adrijan Kvatenen iz Nepokorene Francuske za radio Frans info. Dogovor koji je postignut između pregovarača treba da odobri glavni odbor Socijalističke stranke. Nepokorena Francuska je najpre, skolopila sporazum sa Zelenima i Komunističkom partijom, zatim i sa Socijalističkom, nekada najjačom levičarskom partijom u Francuskoj.

Ukoliko novi levičarski savez zaživi, on će doneti i pomeranje u radikalnijem pravcu pošto bi ujedinjeni front predvodio Žan-Luk Melanšon, lider Nepokorene Francuske, koji je na predsedničkim izborima osvojio čak 22 odsto glasova i bio treći, posle Makrona i Le Pen. Kandidati socijalista, komunista i Zelenih osvojili su po dva do četiri odsto glasova. Melanšon je 2008. godine napustio Socijalističku partiju zbog njenog proevropskog stava, nedavno je izjavio da želi da bude premijer sledeće francuske vlade, kako bi blokirao Makronovu “pro-biznis agendu“.

Izvor u Socijalističkoj partiji je za Gardijen rekao da postoji dogovor o tome ko će se kandidovati u kojoj izbornoj jedinici i o ukupnoj strategiji, ali da pregovarači tek treba da finaliziraju detalje samog zajedničkog programa. Problem je u tome što ove četiri stranke različito gledaju na EU. Veterani Socijalističke partije, uključujući bivšeg lidera stranke Žan-Kristof Kambadelis, već su pozvali svoje kolege da blokiraju sporazum, rekavši da bi to moglo da označi kraj pro-EU snaga na levici.
Pregovarači su se složili o socijalnim pitanjima. Politika nove alijanse tako uključuje planove za snižavanje starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina, povećanje minimalne plate i ograničenje cena osnovnih proizvoda.

Izvor blizak pregovorima rekao je da sporazum u kojem se samo po jedan kandidat iz svake partije koja se pridruži alijansi kandiduje u bilo kojoj od 577 izbornih jedinica Francuske, predviđa da će socijalisti imati samo 70 kandidata u kontinentalnoj Francuskoj, a možda i još nekoliko na ostalim teritorijama.

Nedavna anketa kompanije Harris Interactive pokazala je da su ujedinjena levica i savez između Makronove partije i konzervativaca, izjednačeni sa po 33 odsto glasova. Međutim, u francuskom izbornom sistemu u dva kruga, projekcije pokazuju da bi to i dalje moglo da se pretvori u većinu mesta za Makrona.

(Danas, foto: Pixabay)