Skip to main content

Lazović: Potrebno je ponavljanje glasanja na oko 20 biračkih mesta u Beogradu

Info 08. апр 2022.
2 min čitanja

Jedan od lidera koalicije Moramo, Radomir Lazović izjavio je danas da je, prema njihovim procenama, potrebno da dođe do ponavljanja glasanja na oko 20 biračkih mesta u Beogradu, da bi koalicija Ajmo ljudi u tom slučaju mogla da pređe cenzus od tri odsto, čime bi se promenio odnos snaga u Skupštini grada u korist opozicije.

„Među organizacijama opozicije postoje organizacije sa desnog spektra, sa kojima mi ne možemo da zamislimo neku dugotrajnu saradnju, ali možemo da zamislimo smenu ovog režima i mislim da na tome treba insistirati. U razgovoru i među organizacijama u opoziciji treba naći modalitet kako da se to uradi. Privremena vlast ili tehnička saranja opozicije na smeni režima, a onda odmah zatim raspisivanje fer izbora“, rekao je Lazović novinarima u beogradskom Medija centru.

Ocenio je da bi ponavljanje celokupnih izbora moglo samo da koristi, ali da ne treba olako pristupati prekrajanju volje građana, već da treba ispoštovati kako su građani glasali 3. aprila, kao i da se o toj temi treba usaglašavati sa ostalima iz opozicije.

Šef izbornog štaba koalicije Moramo, Robert Kozma istakao je da su njihovi kontrolori zaštitili izborni proces na 87 biračkih mesta, a da su na oko 60 mesta zabeležene teže ili lakše nepravilnosti koje su unete u zapisnike.

Dodao je da je cela opozicija podnela prigovore za više od 200 biračkih mesta, a da je koalicija Moramo podnela 12.

„To su prigovori koji su neispravljivi i na tim biračkim mestima bi Gradska izborna komisija morala da ponovi glasanje“, ocenio je Kozma.

Prema njegovim rečima, nepravilnosti koje su njihovi kontrolori primetili najviše se odnose na fizičko nasilje nad kontrolorima, grupno glasanje, paralelno vođenje biračkih spiskova – što su radili članovi izbornih odbora predstavnici Srpske napredne stranke. Tu je i vođenje evidencije van biračkog mesta, brojanje glasova van biračkog mesta, glasanje crvenom hemijskom koju je NN lice davalo ispred samog biračkog mesta itd.

Ocenio je da je crvena hemijska bila ili ucena, ili kupovina glasova.

Kozma je naglasio i da je između pet odsto i deset odsto birača, koji su se unapred prijavili, na mnogim biračkim mestima glasalo izvan njega, a da kontrolorima koalicije Moramo uglavnom nije bilo dozvoljeno da budu u tročlanoj komisiji koja je odlazila na adrese tih birača.

Predstavnik Ekološkog ustanka u koaliciji Moramo, Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da, ukoliko Gradska izborna komisija ne usvoji njihove primedbe, kojih ima više od 200, da će Ekološki ustanak pozvati građane na ulicu.

„Aleksandar Vučić nije taj koji će pregovarati sa bilo kim oko izborne volje građana, kao ni Dragan Đilas. To treba da odlučuje Gradska izborna komisija i mi ih pozivamo da rade svoj posao“, kazao je Jovanović.

Kandidat te koalicije za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović ocenio je da je ostvaren ogroman uspeh i dodao da su dobili tri i po puta više glasova nego 2018. godine.

Veselinović je dodao da su u Beogradu dobili 10,8 odsto glasova, odnosno blizu 100.000, kao i da su ostvarili dobar rezultat u većini centralnih gradskih opština.

Naglasio je da je Srpska napredna stranka u 10 gradskih opština zabeležila ozbiljne padove, a da je koalicija Moramo najlošije prošla u Barajevu i Sopotu.

(Beta)