Skip to main content

Poverenica povodom Međunarodnog dana Roma: Napredak u sistemu obrazovanja

Info 08. apr 2022.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom Međunarodnog dana Roma, da se najveći napredak dogodio u sistemu obrazovanja i da sada postoji “solidan broj” obrazovanih Roma.

Brankica Janković je, gostujući u programu RTS, rekla da je važno raditi na kontinuiranom povećanju zapošljavanja, kako bi se povećao broj mladih Roma u javnom sektoru.

„Često se upadne u stereotip, pa kad se prikazuje, tu su slike iz onih ispod standardnih naselja i stiče se utisak da je Rom jednako problem. Narativ moramo da promenimo, da bi živeli zajedno kako i treba da živimo“, izjavila je Janković.

Pašalić: Romi još uvek najviše diskriminisana i marginalizovana grupa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su Romi još uvek najviše diskriminisana i marginalizovana grupa, iako su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi.

“Udaju se u ranom uzrastu, očekuju ih višestruke trudnoće u kratkom vremenskom periodu, finansijska i druga zavisnost od partnera ili starijih članova porodice, kao i visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Druga najugroženija grupa su deca Romi, čiji celokupan razvoj u siromaštvu i neformalnim naseljima nosi sa sobom mnoge rizike”, naveo je Pašalić u saopštenju povodom Međunarodnog dana Roma.

Prema njegovim rečima, postignuti rezultati na unapređenju položaja Roma nisu otklonili ključne prepreke u procesu njihove integracije i da zbog toga i dalje treba insistirati na celovitoj podršci romskoj nacionalnoj manjini.

(FoNet, Beta, Foto: Pixabay)