Skip to main content

LARISA INIĆ: Ratni huškač dobija ulicu na Paliću?!

Autori 18. јун 2015.
3 min čitanja

Iako na zvanično objavljenom dnevnom redu Skupštine Grada Subotice (www.subotica.rs), nema odluke o izmeni naziva ulica, sutrašnji će dnevni red, tvrdi izvor Autonomije u lokalnoj vlasti, biti dopunjen odlukom prema kojoj će jedna ulica u Vikend naselju na Paliću dobiti ime Brane Crnčevića. Predlog za izmenu naziva ulice Vikend naselje bb, ako je suditi prema dokumentaciji u koju je autorka ovog teksta imala uvid, stigao je od građana MZ Palić, koji žive u istoj ulici sa najistaknutijim ovdašnjim naprednjakom Gojkom Radićem. Uz njega predlog su potpisali i Branislav Joka, Neđo Ajdarić, Marija Janjić, Dušan Adžić i Čaba Kern.

Književnik i ratni huškač, blizak prijatelj Slobodana Miloševića, predsednik onoga što se zvalo Matica iseljenika, a realno je bila velika praonica krvavog novca, Brana Crnčević, očigledno je jedino ime za koje se Srpska napredna stranka može vezati jer, evo ga drugi put među Subotičanima, iako pokojni Crnčević sa Suboticom nije imao nikakve veze. Pod uslovom da ne računamo novac potrošen u Vili Lujzi (tadašnja kockarnica) u kojoj su 90-ih godina psi rata razbacivali plen, a krupijei iz tog vremena tvrde da se novac trošio “kao da nije bio njihov”.

predlagaciIdeja oko gašenja Fondacije Danilo Kiš i osnivanje nove institucije kulture, koja bi nosila ime Brane Crnčevića, posle pritiska javnosti je ostavljena za neka “bolja” vremena, ali naprednjačko “obeležavanje” teritorije nastavljeno je sitnim i ne baš tako sitnim projektima. Skandal koji je početkom godine digao na noge kulturnu Suboticu, nije još ni zaboravljen, a ime Brane Crnčevića se poput demona ponovo nadvilo nad gradom. Ovoga puta nevidljivo, mirno se provlačeći daleko od javnosti, jer je očigledno, multinacionalistička koalicija na vlasti, poučena primerom Ilije Maravića (izleteo se o namerama o osnivanju kulturnog centra Brana Crnčević u intervjuu “Politici”), odlučila da Brani Crnčeviću ipak oda priznanje i to na kvarno, dopunom Dnevnog reda na sednici na kojoj će se raspravljati o finansijama i imenovanjima direktora i upravnih odbora. Takve su sednice po pravilu idealne da bez velike pompe prođu sporne odluke.

Koliko je naprednjacima stalo do ove odluke možda najbolje govori činjenica da je dokumentacija predata krajem prošlog meseca, iako na papirima koji su dati Autonomiji na uvid, nije bilo broja predmeta i pečata. To prema kancelarijskom poslovanju jeste moguće, jer nije reč o predmetu Gradske uprave (već Skupštine grada), ali je svakako protivno uredbama kojima se reguliše rad lokalnih organa vlasti. Takođe, u obrazloženju zahteva podnosioci nisu pominjali sramnu ulogu Crnčevića 90-ih godina, ali je sama komisija odlučila da se zbog proceduralnih propusta, ova odluka odloži. Ostaje nejasno kako, procedura je ipak brže-bolje privedena kraju i po svoj prilici će sutra biti uvrštena u dnevni red Skupštine Grada.

Danilo Kiš, čiju je fondaciju trebalo zameniti novim kulturnim centrom još uvek nema ulicu (od performansa pisaca kojim je zahtevano da Kiš dobije ulicu prošlo je trinaest godina). Nema ulicu ni Duško Radović, koji se školovao u subotičkoj Gimnaziji, kao ni veliki Subotičanin Radomir Konstantinović.  Konkretno Palić, nema ulicu uglednih Subotičana koji su Palić i grad unapređivali i gradili decenijama. Poput kolekcionara umetnina doktora Jovana Milekića ili osnivača i višedecenijskog direktora ZOO vrta na Paliću Konstantina Medakovića. Oni su ako ništa drugo Paliću i Subotici ostavili kulturno blago, odnosno instituciju kulture koja je važila za najbolju tog tipa u ovom delu Evrope.

Iako je u jednoj od prethodnih gradskih administracija odlučeno da se poslu dodeljivanja naziva ulicama pristupa oprezno i da se istorija ne prekraja i ispravlja stalnim promenama naziva ulica, naprednjaci su svesrdno potpomognuti Savezom vojvođanskih Mađara očigledno našli model da kao pobednici ispisuju novu istoriju. Bez učešća javnosti, bez delovodnog broja i u proceduri koja po brzini prevazilazi čak i zasedanja u vanrednim situacijama.

(Autonomija)