Skip to main content

LARISA INIĆ: Propaganda ili novinarstvo

Autonomija 14. јун 2015.
3 min čitanja

Malo-malo pa pukne negde u Pastorovoj porodičnoj manufakturi. Posle pobuna u Narodnom pozorištu i Nacionalnom savetu Mađara, protiv jednoumlja pobunili su se i novinari jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u Vojvodini – “Mađar soa”.

“Mađar so” odavno već liči na stranački bilten, a izdanja lista uoči izbora mogla bi služiti kao školski primeri propagandističkog novinarstva. Ipak, grupa uglavnom mlađih novinara, ne samo da zna misliti već zna i napisati, a pokazalo se i istrajati u borbi za svaki red drugačijeg teksta od SVM-ovskog mejnstrima. Glavna urednica Marta Varju, očigledno nemoćna da do kraja obavi partijski zadatak u emisiji “Dijalog” Pannon televizije napala je novinare sopstvenog lista, uvredivši ih ocenama da su lenji i nesposobni, da ne znaju da obavljaju posao, te da ni ne žele da rade. Ovoj profesionalnoj i ljudskoj kapitulaciji, koja ne samo da ukazuje na upitne uredničke sposobnosti već i na pomanjkanje komunikacijskih veština i dobrog odgoja, koji bi podrazumevali da se o problemima ipak popriča i u samoj kući pre klasične pljuvačine u javnosti. Ali, prozivka ovog tipa odlična je osnova za kasniji obračun sa neistomišljenicima. Po receptu već viđenom i veoma dobro oprobanom u SVM-ovskom kadrovanju, ovakve ocene obično prethode rešenjima o tehnološkom višku ili otkazima politički neuopodobljenim (zbog ljubavi sa SNS, sada je sasvim u redu koristiti naci-novogovor) kadrovima. Tajming je više nego providan. Posle privatizacije Radio Subotice, biće neophodno smestiti sve one poslušne i već izbrušene propagandiste koji godinama unazad bez pardona pišu ono što im se kaže, pod uredničkom palicom čoveka koji je posle poslednjih izbora nagrađen funkcijom u Mađarskom nacionalnom savetu.

Nekoliko dana kasnije, Margareta Tomo, objavila je komentar o slobodi medija, kojim je umerenim tonom iznela sopstveno viđenje slobode medija i novinarske profesije. Kako to već bude sa ljudima koji baš nisu pomireni sa konceptom slobode štampe, Marta Varju je, na naslovnoj strani, reagujući na komentar pozvala Margaretu Tomo na odgovornost i izvređala je. Deo redakcije, uputio je potom pismo osnivaču (Mađarskom nacionalnom savetu) i rukovodstvu „Mađar Soa” sa zahtevom da Marta Varju objasni ocene iznete u javnosti. U pismu se rukovodstvo poziva da poseti sve redakcije „Mađar soa”, gde bi glavna urednica mogla precizirati ocene izrečene u pomenutoj emisiji, „odnosno poimence pozvati na odgovornost one koji ne izvršavaju radne zadatke, umesto da u javnosti uopšteno omalovažava svoje saradnike”. Iako je pismo bilo internog karaktera i prosleđeno sa namerom da se konačno pokrene dijalog, završilo je objavljeno u novinama zajedno sa odgovorom zamenika urednika Zoltana Nemeta, što je suprotno svim profesionalnim pravilima. On je poput glavne urednice pozvao na odgovornost, ovoga puta jednog od potpisnika pisma, a poslužio se i dobrom starom spletkom optuživši članove pobunjenog dela redakcije da su na društvenim mrežama vređali urednicu. Lojalnost Nemeta je toliko neupitna, da je u navedenom tekstu objavio i (izmišljene?) navode kojima je potkrepio tu tvrdnju.

Konačno, kada je postalo svima jasno, da dijalog nije u interesu ni rukovodstva “Mađar soa” ni Mađarskog nacionalnog saveta (odnosno SVM), zaposleni u ovom listu objavili su otvoreno pismo i podržali Margaretu Tomo. U pismu se navodi kako je krajnje uvredljivo da urednica novina napada svoju novinarku u uvodniku na prvoj stranici, iako bi po prirodi funkcije morala da stoji uz svoje novinare. Novinari u saopštenju ističu kako je komentar subjektivna novinarska forma i da niko ne sme biti izvrgavan ruglu i vređan zbog mišljenja. Oni su pozdravili predlog Marte Varju da “Mađar so” objavi seriju tekstova o slobodi štampe, izražavajući nadu da će moći da izraze mišljenje.

”Ali do tada mi stajemo ne samo uz slobodu štampe, nego i uz slobodu mišljenja Margarete Tomo. Njene iskrene reči, rečenice koje oslikavaju njene unutrašnje dileme ne zaslužuju vređanje i porugu već poštovanje i uvažavanje! Mi, dolepotpisani verujemo da se u ‘Mađar sou’, u Vojvodini, 2015. godine niko ne sme vređati, izvrgavati ruglu bez osnova, bez argumenata”, navodi se u saopštenju u kome se pozivaju i organizacije, institucije, redakcije, strukovne organizacije i pojedinci da podrže Margaretu Tomo i pošalju email podrške na adresu: magyarszo2015@gmail.com.

(Autonomija; karikatura: Hugo)