Skip to main content

Lajčak u Prištini: Razgovarali smo o tome kako da se pokrene dijalog

Info 09. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini, da su razgovarali o tome kako da se dijalog pokrene.

Lajčak je, posle višečasovnog sastanka s Kurtijem, zajedno s izaslanicima Francuske i Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, rekao da su sa premijerom razgovarali o tome kako dalje u dijalogu.

„To je bila važna diskusija i verujem da razumete da ne možemo da iznosimo detalje, jer ćemo danas iste razgovore imati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Lajčak novinarima.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je ranije da je svrha posete da se ispitaju opcije za napredak u dijalogu i da će se, pored susreta sa Kurtijem, oni sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron su u zajedničkom pismu upućenom Kurtiju i Vučiću saopštili da su angažovali svoje savetnike, Pletnera i Bona, da podrže dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Lajčak, Bon i Pletner, kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, trebalo bi da se danas u 18 časova u Beogradu sastanu s Vučićem.

(Beta, Foto: N1)