Skip to main content

Lajčak: Eskobar i ja činimo sve da ne bude nemira na severu Kosova

Jugoslavija 25. авг 2022.
2 min čitanja

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Severnoj Mitrovici, posle sastanka sa predstavnicima kosovskih Srba, da on i američki zvaničnik Gabrijel Eskobar čine sve da ne bude nemira na severu Kosova.

Posle sastanka sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić), Lajčak je novinarima rekao da međunarodna zajednica želi da izbegne situaciju od 31. jula, kada su Srbi podigli barikade na severu Kosova kako bi sprečili primenu mera reciprociteta vlade u Prištini.

„Zato smo tu danas, da se ljudi ne plaše, da se ne plaše za svoj život, za normalan život, tako da mi radimo sve da ne bude barikada„, kazao je Lajčak u vreme pojačanih tenzija zbog mera reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata.

Lajčak nije želeo da govori o mogućim rešenjima i predlozima, ni o stavu premijera Kosova Aljbina Kurtija da će njegova vlada početi da primenjuje mere reciprociteta 1. septembra, već je rekao samo da njegova i Eskobarova „misija još traje“ i da se mir mora sačuvati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ima toliko spekulacija oko tog procesa, ne želim da ulazim u to“, dodao je Lajčak.

Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, kazao je jedino da se „misija nastavlja u Beogradu“ i da se nada da će moći dati izjavu kasnije danas ili sutra u glavnom gradu Srbije.

Predstavnici Srpske liste se nisu obratili medijima posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom.

Uz Rakića, na sastanku su bili i gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, Milan Radojević, Srđan Vulović, Dragiša Milović i Zoran Todić.

Lajčak i Eskobar su prethodna dva dana proveli u Prištini, gde su razgovarali sa zvaničnicima i opozicionim liderima, radi sprečavanja eskalacije tenzija 1. septembra.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Eskobar od Kurtija juče zatražili da odloži primenu mera reciprociteta za još tri meseca.

Predstavnici Srba iz četiri opštine na severu Kosova juče su usvojili deklaraciju u kojoj su upozorili na mogućnost napuštanja kosovskih institucija ako ne bude pronađeno rešenje za tablice i ulazno-izlazne dokumente.

Vlada u Prištini je realizaciju svojih odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice i izdavanju državljanima Srbije ulazno-izlaznog dokumenta odložila za 1. septembar, nakon što su se Srbi na severu Kosova pobunili i postavili barikade na putevima.

Lajčak i Eskobar danas dolaze u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

(Beta, Foto: TASR)