Skip to main content

Lagumdžija: Schmidtovom odlukom značajno su ojačane nacionalističke snage

Jugoslavija 30. апр 2023.
< 1 min čitanja

"Doveden je u pitanje ukupni sistem vrijednosti potrebnog procesa euroatlanstkih integracija"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u četvrtak je, 27. aprila 2023, iskoristio bonske ovlasti kako bi, kako je naveo, odblokirao proces kompletiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te izmijenio Krivični zakon naše zemlje, dodavši novo krivično djelo ‘podmićivanje na izborima’ kako bi se smanjila politička korupcija.

Reakcije na ove odluke su brojne, i žestoke, u oba, i ‘za’ i ‘protiv’, tabora. U petak smo, nakon više od osam godina, dobili novu Vladu Federacije BiH, predvođenu premijerom Nerminom Nikšićem (SDP), a to glasanje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pratili su protesti ispred zgrade u kojoj se održavala sjednica.

Protesti se, pak, dovode u vezu sa strujama bliskim strankama SDA i DF koje su se žustro usprotivile Schmidtovim rješenjima.

Novu reakciju na Schmidtovo novo potezanje za bonskim ovlastima uputio je i Zlatko Lagumdžija, budući ambasador naše zemlje u UN-u i bivši predsjednik SDP-a.

Lagumdžija boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je učestvovao na seriji skupova o vještačkoj inteligenciji.

Kako je poručio, na sastancima je američke zvaničnike upoznao sa stanjem u regionu i Bosni i Hercegovini.

„Besprizorni napadi Milorada Dodika (predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, op.pr.) na mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH neće moći biti zaustavljeni bez odlučnijeg djelovanja međunarodne zajednice“, poručio je, a onda uputio komentar na odluke visokog predstavnika:

„Iako će institucija OHR-a biti neophodna i u narednom periodu, nažalost njegovim posljednjim odlukama, kojima je kompletirano formiranje vlasti na svim nivoima BiH, značajno su ojačane nacionalističke snage, podjela države i društva te doveden u pitanje ukupni sistem vrijednosti potrebnog procesa euroatlanstkih integracija.“

(Radiosarajevo.ba, Foto: N1)