Skip to main content

Kvadovima oštetili trim stazu na Fruškoj gori, pa pobegli

Vojvodina 23. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Nacionalni park već neko vreme "kuburi" sa kvadovima zbog kojih se javljaju različiti problemi, od ugrožavanja bezbednosti do uništavanja životne sredine"

Vozači kvadova oštetili su juče, 22. januara, trim stazu koja je prošle godine napravljena na Fruškoj gori. Kako je potvrđeno za 021.rs iz Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”, nesavesni posetioci prouzrokovali su štetu.

“Čuvarska služba obilazi trim stazu i utvrđuje štetu”, navode u preduzeću.

Dodaju da će sanacija staze početi čim se utvrdi šteta.

Inače, na licu mesta juče su bili čuvari koji su zatekli nekoliko vozača kvadova koji su odbili zaustavljanje.

O incidentu je sačinjen zapisnik.

Inače, Nacionalni park već neko vreme “kuburi” sa kvadovima zbog kojih se javljaju različiti problemi, od ugrožavanja bezbednosti do uništavanja životne sredine.

Iz Gorske službe su prošle godine naveli da su česte intervencije prilikom prevrtanja kvadova.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorili su na uznemiravanje ptica, kao što su orlovi krstaši, bukom kvadova.

Postoji i Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi NP Fruška gora, koji eksplicitno zabranjuje vožnju motocikala po šumskim putevima.

Trim staza na Fruškoj gori sa 5,5 kilometara najduža je u Srbiji. Staza ide kroz šumu, ima nepravilan oblik sa mnogo krivina i uspona, a uz stazu se nalaze i edukativne table sa informacijama o znamenitostima i karakteristikama Nacionalnog parka, kao i 17 sprava za vežbanje na otvorenom.

(Radio 021, foto: )