Skip to main content

Olenik (Vojvođani): Narodni poslanici da obavežu Vučića da prihvati plan za Kosovo

Info 23. jan 2023.
2 min čitanja

"Sve ostalo su zablude i iluzije koje će plaćati naredne generacije, kao što sadašnje generacije plaćaju nacionalističko ludilo u Srbiji iz devedesetih godina 20. veka"

Narodni poslanik liste “Vojvođani” Aleksandar Olenik uputio je danas svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog da zajedno podnesu inicijativu kojom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahteva da potpiše sveobuhvatni sporazum sa Kosovom i prihvati plan koji su predložili predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc.

Prenosimo tekst inicijative u celosti:

Poštovane koleginice i kolege,

Pozivam vas kao narodne poslanice i narodne poslanike da zajedno podnesemo Narodnoj skupštini Republike Srbije inicijativu kojom se od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zahteva da potpiše sveobuhvatni sporazum sa Kosovom i prihvati plan koji su predložili predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc.

Srbija se mora okrenuti evropskoj budućnosti i prestati sa štetnim političkim lutanjima i državnim avanturizmom koji naše društvo vodi i izolaciju i gubitak istorijske perspektive.

Ratovi, sankcije i izolacija iz devedesetih godina prošlog veka doveli su do uništenja naše države i nazadovanja i dekadedncije našeg društva. Posledice ovih pogubnih procesa osećamo još uvek. Srbija je od stabilne i prosperitetne države, tada došla do statusa evropskog parije, osiromašena, izolovana, osramoćena i devastirana.

To se nikada više ne sme ponoviti!

Srbija se mora, i definitivno, okrenuti zemljama Evropske unije. To je jedini put koji garantuje razvoj i napredak naše zemlje. Sve ostalo su zablude i iluzije koje će plaćati naredne generacije, kao što sadašnje generacije plaćaju nacionalističko ludilo u Srbiji iz devedesetih godina 20. veka.

Vreme je resurs koji Srbija više nema na raspolaganju. Dalje odugovlačenje i kupovina vremena nam neće ništa doneti. Svi oni koji su protiv potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma su isti oni koji već decenijama lažni patriotizam koriste za lično bogaćenje, ne mareći za sve dublje zaostajanje i siromašenje našeg društva. Nema veće izdaje vlastite zemlje od njene ponovne izolacije i devastacije.

Vreme koje nam je dato moramo upotrebiti za pritisak na autoritarni režim da skupi hrabrosti i prvi put u deceniji njihove vlasti, povuče hrabar i odgovoran državnički potez. Narodna skupština je u obavezi kao izraz suverene volje svih građana Srbije da zahteva od Aleksandra Vučića da povuče državnički potez ili ako nema hrabrosti da se skloni sa čelne pozicije u našoj Republici.

Prihvatanje Šolc – Makronovog predloga i potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma sa Kosovom je imperativ i zalog evropske budućnosti naše zemlje. Onaj ko danas interesima Srbije, pretpostavi interese svoje lične vlasti, ostaće u istoriji zapisan najcrnjim slovima.

Aleksandar Olenik
narodni poslanik liste “Vojvođani”

(Autonomija, foto: ZZV)