Skip to main content

Kurti: Demokratija ne može da bude obustavljena niti držana kao talac

Info 30. maj 2023.
2 min čitanja

"Radoičić i Veselinović teraju svoje siromašne radnike na nasilne proteste"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u obraćanju na Fejsbuku da gradonačelnici koji su izabrani na izborima 23. aprila, „uprkos slabom odzivu zbog bojkota na koji su primorani kosovski Srbi, jedini imaju legitimitet da budu u opštinskim zgradama i u službi građana“.

„Zbog toga oni imaju našu punu, bezuslovnu i i neprekinutu podršku. Demokratija ne može da bude obustavljena niti biti držana kao talac. Njeno sprovođenje je garant mira i bezbednosti, a ne pretnja ili opasnost“, istakao je on.

Dodao je da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, sa upravnim i bezbednosnim institucijama koje su profesionalno obučene i da se to konačno dokazalo juče kada su se suočili sa „maskiranim ekstremno desnim grupama koje vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim, a uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole, kao što je krst sa četiri S i „Z“, oznaka ruske agresije u Ukrajini“.

„Ekstremisti i paravojska imaju specijalna imena. Oni nisu ljudi. Srpska zajednica mora da se oslobodi njih. Većinu njih smo identifikovali juče i danas. Ne može biti pojedinaca ili grupa koje su iznad zakona i moćniji od države“, poručio je Kurti, pomenuvši, kako je rekao, „multimilionerske kriminalce kao što su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović“.

Kazao je da su oni veliki vlasnici švercerskih firmi, da teraju svoje siromašne radnike da idu na nasilne proteste.

„U stvari, ovo je odnos njihovih ličnih komandanata u Beogradu prema javnoj upravi: put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića“, rekao je Kurti.

Dodao je i da je juče i danas na protestima bilo i mirnih demonstranata.

„Ali protesti juče i danas nisu bili mirni. Protest koji napada policiju koja održava red i zakon, pripadnike Kfora koji održavaju mir i stabilnost, i novinare koji izveštavaju o događajima sa terena nije protest za zajednicu, već za vlast. Na Kosovu, vlast može da se osvoji samo na izborima. Ne putem nasilja i zločina“, poručio je Kurti.

Naveo je i da su poslednjih sati kosovske institucije još više komunicirale sa međunarodnim partnerima, „jer imamo zajednički cilj da smirimo situaciju“.

Takođe je poželeo brz i potpun oporavak svima koji su povređeni u jučerašnjem sukobu okupljenih građana i pripadnika Kfora u Zvečanu.

Zahvalio je novoizabranim albanskim gradonačelnicima koji su, uprkos teškoćama, „pokazali iskrenu volju da služe građanima, koja je bila evidentna čak i u ovoj situaciji“.

Zahvalio je i Kosovskoj policiji koja je, kako smatra, uprkos tenzijama i napadima, svoje dužnosti sprovodila sa najvišim stepenom profesionalizma, ali i pripadnicima Kfora, medijima i građanima Kosova.

(N1, foto: Beta)