Skip to main content

Kultni strip serijal „Alan Ford“ završava se 660. brojem

Kultura 06. sep 2023.
2 min čitanja

Alan Ford se u Jugoslaviji pojavio 1970. godine i u sledeće dve decenije je stekao kultni status, ponajviše zbog genijalnog prevoda Vjesnikovog urednika Nenada Briksija

Na prostoru bivše Jugoslavije verovatno ne postoji osoba koja nije čula za strip Alan Ford, a sada je najavljen i konačan kraj ovog serijala. Lučano Seki, poznatiji kao Maks Bunker, u prilogu na italijanskoj televiziji povodom jubileja 650. broja serijala, otkrio je kako bi se avanture čuvenog tajnog agenta trebale završiti sa 660-im brojem strip serijala Alan Ford.

Bunker se planira posvetiti stvaranju novog strip serijala sa novom junakinjom pod imenom Petra u glavnoj ulozi, piše Strip Blog.

U Italiji je izašao jubilarni 650. broj Alana Forda, jednog od najdugovečnijih strip serijala u toj zemlji, koji je postao neverovatno popularan i na prostoru bivše Jugoslavije.

Alan Ford je jedan od najpopularnijih stripova na Balkanu

Novinari italijanske televizije TGR Lombardia tim su povodom razgovarali s Lučanom Sekijem (84), poznatijim pod pseudonimom Maks Bunker, izdavačem i tvorcem Alana Forda koji je scenarije za avanture smotanog tajnog agenta i Grupe TNT pisao od 1969. godine do danas.

„Moram priznati da sam se umorio od Alana Forda i odlučili smo da će izlaziti još 10 brojeva i onda je kraj. Vreme je da ga zameni novi lik, ovaj put ženski. Zvaće se Petra“ izjavio je Bunker novinarima italijanske televizije, koji su izračunali da je u protekle 54 godine redovnog izlaženja objavljeno 80.000 stranica tog stripa.

Bunker zasad nije pojasnio hoće li Petra biti deo grupe TNT, koju osim Alana Forda čine čuveni likovi poput Broja Jedan, Boba Roka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa, Jeremije.

Tu su i nezaboravni negativci Superhik, Bepa Džozef, Veliki Cezar, Gumifleks, Antenamen…

Alan Ford se u Jugoslaviji pojavio 1970. godine i u sledeće dve decenije je stekao kultni status, ponajviše zbog genijalnog prevoda Vjesnikovog urednika Nenada Briksija.

Avanture ekipe iz čuvene Cvjećarnice imale su toliko dodirnih tačaka sa stvarnim životom na ovim prostorima, pa su i danas, možda više nego ikad, aktualne mnoge čuvene replike iz ovog strip serijala.

(TV Nova)