Skip to main content

Kučan na komemoraciji povodom smrti Latinke Perović: Pričala je hrabro o nacionalizmu kao destrukciji

Građani 20. дец 2022.
2 min čitanja

Latinka Perović je bila ličnost koja je bila dovoljno hrabra da priča o nacionalizmu kao o destruktivnoj politici, time je skretala pažnju na postojeći problem sa srpskim nacionalizmom, napisao je u oproštajnom pismu od istoričarke Latinke Perović, prvi predsednik Slovenije Milan Kučan.

U pismu koje je danas na komemorativnom skupu u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) pročitao glumac Milutin Dapčević, Kučan navodi da je Latinka Perović “bila ličnost koja je i zločin u Srebrenici smela da nazove genocidom“.

Petar Žarković, istoričar na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, rekao je da je Latinka Perović bila osoba koja nikada nije prestala da se drži etičkih normi u svom radu i da je uvek gajila najveće poštovanje prema svojim kolegama.

Olga Manojlović Pintar, istoričarka na Institutu za noviju istoriju Srbije, podelila je anegdotu Latinkine omiljene šale na račun istoričara.

–Latinkin omiljeni “istoričarski mim” bio je onaj koji pokazuje kako istoričari pre, tokom i nakon korone nisu promenili svoj položaj, uvek zauzeti svojim knjigama. Često ga je citirala i komentarisala jer se na kraju i oni odražavaju na nju koja je uvek uživala zaokupljena knjigama, ispričala je Manojlović Pintar.

Brojni prijatelji i kolege su govorili o Latinkinim knjigama „Srpske ideje i ruske replike“ i „Dominantna i neželjena elita“, kao i njenom filozofskom pristupu i idejama za koje se borila. Posebna pažnja je bila posvećena njenom pisanju o idejama i politici Zorana Đinđića i podsećanju na njen stav da su poslednje dve tragedije koje su zadesile Srbiju bile rat koji je „uništio” Jugoslaviju i ubistvo Zorana Đunđića. Prijatelji i kolege koji su se smenjivali na bini za Latinku su naglasili da je bila humanista i da je u središtu svih njenih radova bio čovek, kao i da je ostala verni liberal do samog kraja. U prilog tome prisećali su se njenog članstva u Liberalno demokratskoj partiji (LDP) i Građanskom demokratskom forumu, govorili o njenoj borbi za modernizaciju Srbije i njenim stavovima protiv “sovjetizacije” Srbije.

Ana Miljanić, direktorka CZKD-a je rekla da je Latinka bila česti posetilac CZKD-a, čak 48 puta kako beleži njihova arhiva.

Na kraju komemoracije emitovan je isečak video snimka Latinkinog intervjua u kome se moglo čuti kako priča o idejama za koje se zalagala i politici u koju je verovala da je najbolja za Srbiju.

Latinka Perović je preminula prošle sedmice u 89. godini.

(I. Simonović, Danas / Foto: Gradska TV)