Skip to main content

Na protestu u Podgorici 20.000 građana poručilo: Budi se Crna Goro, stiže proljeće, a mi ti garantujemo – ima nas

Jugoslavija 20. дец 2022.
4 min čitanja

Uz prisustvo velikog broja građana – a kako je organizator procijenio njih 20 hiljada – u Podgorici je večeras održan četvrti protestni skup „Ima nas“. Nakon poruka niza govornika ispred Skupštine, uslijedila je protestna šetnja centrom Podgorice, poslije koje su građani došli kod sjedišta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Na tom mjestu, pročitan je proglas Pokreta „Ima nas“, čime je večerašnje okupljanje i okončano.

Protest je protekao mirno, te uz prisustvo brojnih pripadnika organa reda. Nakon polučasovne šetnje, građani su stigli do sjedišta Delegacije EU. Na tom mjestu, glumac Zoran Vujović pročitao je proglas Pokreta „ima nas“

Večeras su dominirale poruke o tome kako je vlast otvoreno krenula u urušavanje Ustava, ali i evropskog puta Crne Gore. U govorima je preovladavala poruka da nastavak evropskih integracija nema alternativu, pri čemu je posebno negodovano povodom potencijalnog postupanja inicijativi Otvoreni Balkan.

Još jednom su zatraženi vanredni parlamentarni izbori, pri čemu je istaknuto kako se parlamentarna većina boji, te da iz tog razloga ne želi da pristane na njih.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković poručio je kako „strašila pustoše sve što im je dopalo“.

„Ali se ne bojimo jer branimo naš san. Ovoj izdajničkoj skrpljenoj mješavini suprotstavljamo se umnom silom. Oni jedno govore, a drugo rade. Ne možemo se takmičiti u nesojluku. Nikad svrab nije izazvao vuk, nego vaška. A od ovih svrbi svakoga“, rekao je Eraković.

„Grmi i sa neba i sa zemlje, amanet predaka je iznad nas, a na ovoj zemlji smo mi. Ne dozvolite da luču naše slobode lud vjetar ugari“, poručio je Eraković.

Naglasio je i da je vlast obesmislila sve.

„Sve osim ostvarenja ciljeva njihovih mentora, koje su upakovali i helikopterom isporučili nama. Jedini ispravan način da to prestane su izbori, na kojima će pobijediti oni koji nikad neće biti izdajnici, lopovi i lažovi“, dodao je.

Kako je dodao, „izdajnici i lažovi ove zemlje čine sve da izbora ne bude, jer ih se boje“.

„Sljedeće proljeće mora biti proljeće izbora. Neka grmi, neka pucaju čeline, neka pođu bujice da speru svu prljavštinu koju su oni donijeli. Budi se Crna Goro, stiže proljeće, a mi ti garantujemo – ima nas“, istakao je on.

Bukilić: Mjesto nam je u EU

Ispred crnogorske dijaspore, večeras se obratio Miloš Bukilić, koji je kazao kako se nada da su iz proteklog vremena svi izvukli pouke.

„Mjesto nam je u EU. U društvu najboljih. Ujedinjeni možemo mnogo, a podijeljeni možemo izgubiti sve što imamo. Pokazaćemo da nas ima i u dijaspori“, rekao je on.

Kako je naglasila novinarka Tanja Pavićević, duže od dvije godine na snazi je krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje države u korist tuđih interesa.

“Gledamo svjesno i zlonamjerno urušavanje institucija, beskrupuloznu partitokratiju, gaženje Ustava. Sve kako bi nas zavađene, obespravljene, siromašne, odveli što dalje od sanjanog članstva u EU. Ovdje smo da kažemo i Dritanu Abazoviću i ostalim Vučićevim slugama da umjesto Otvorenog Balkana biramo Otvorenu Evropu. A umjesto srpskog sveta – samo svijet”, rekla je Pavićević.

Povlačenja, kako je dodala, nema.

“Jer mi nemamo ni rezervni put ni rezervnu državu. Imamo samo našu Crnu Goru. Naš izbor je i lak i težak – ali jedini ispravan”, zaključila je ona.

Šćepović: Beogradskom čizmom zgažen je crnogorski Ustav

Uzalud su, kazao je književnik Đorđe Šćepović, propagandne platforme koje od građana Crne Gore pokušavaju načiniti ekstremiste i nacionaliste.

“Opet su nas sabrali i okupili beogradski poslušnici. Opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo našu Crnu Goru. Jer, za razliku od njih, izdajnika kakve ova zemlja ne pamti, mi drugu domovinu nemamo. Za razliku od njih, mi nemamo gospodara osim Crne Gore. To je jedini gospodar kojem služimo. Nas ne plaćaju ni rubljama ni dinarima”, kazao je Šćepović.

On je poručio i kako je “beogradskom čizmom zgažen crnogorski Ustav”.

“Ogolili smo sve njihove laži. Laž u kojoj diktaturu zovu demokratijom. Laž u kojoj sluganstvo Srbiji zovu slobodom. Laž u kojoj svako svoje nepočinstvo pravdaju gomilom drugih laži. Zakucavali su ekser po ekser u kovčeg Crne Gore. Za posljednji čaval su ostavili tzv. Otvoreni Balkan… E pa potpiši, Dritane Abazoviću, kad si već izdao sve što se moglo izdati, udari i taj pečat na svoju sramnu biografiju. Jednom ćete položiti račune. Pred crnogorskim sudovima. Računajte na to”, dodao je on.

Vidaković: Nećemo Abazovićeve balkanske stranputice

Predsjednica Mladih antifašista Crne Gore Tijana Vidaković poručila je kako je na platou ispred Skupštine večeras – sloboda.

“Naša borba ne smije stati, jer ona odlučuje hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja. Ovo je borba u kojoj ćemo pokazati jesmo li dostojni nepokornog imena crnogorske države”, naglasila je ona.

Kako je dodala, mladi žele evropski put.

“A ne balkanske stranputice, koje nam nudi Vlada Dritana Abazovića. Dragi prijatelji, budimo hrabri i istrajni, jer moramo iznijeti breme, koje nam udijeli istorija svaki put kad se nađemo na vjetrometini geopolitičkih interesa”, istakla je Vidaković.

Muzičar Momčilo Zeković – Zeko najprije je zatražio minut ćutanja za sve koji su dali živote za slobodu Crne Gore.

„Red je da konačno čuju naš dah, da se ne stidimo kad vidimo sopstveni odraz. Sačuvajmo obraz. Probudi se narode“, poručio je on.

Vujačić: Ljepše je na ulici nego na uzici

Večerašnji je protest počeo obraćanjem studenta Ilije Vujačića, koji je kazao kako okupljeni ne brane ni fotelje ni partije, već da im je država iznad svega.

“Zato što našu slobodnu misao ne mogu kupiti. Zato što Crnu Goru nosimo u srcu, a Evropu želimo na dlanu”, poručio je on.

Upitao je i – gdje ste profesori, akademici i studenti.

“Gdje je intelektualna luča Crne Gore koja je najjače sijala kad je bilo najteže? Ima li vas? Vjerujte mi – ljepše je na ulici nego na uzici”, rekao je Vujačić.

Vujović: Peticiju potpisalo 60.000 ljudi, sjutra ide u proceduru

Glumac Zoran Vujović ocijenio je kako je u pitanju najmasovniji dosadašnji skup, a čestitao je Podgoričanima i 19. decembar – Dan oslobođenja grada.

On je poručio kako je peticiju za održavanje vanrednih izbora potpisalo 60.000 građana.

„Peticija će sjutra biti predata u proceduru“, istakao je Vujović.

Ispred pokreta „Ima nas“, prisutne je pozdravio Nebojša Mrvaljević, koji je kazao kako večerašnja brojka prisutnih govori o ispravnosti vizije koju baštine građani.

„Više nema vremena za čekanje. Proteklo vrijeme je pokazalo sa kim imamo posla i u Vladi i u Skupštini“, rekao je on.

(Portal Analitika)