Skip to main content

Krivokapić: Do danas nisam preboleo raspad države

Kultura 11. авг 2023.
2 min čitanja

"Na sreću opet pravimo mostove"

Pozorište je naša prava kuća i tu istražujemo polje slobode i polje svog talenta, rekao je glumac Miodrag Krivokapić kojem je pripala Nagrada Fabijan Šovagović, 70. Pulskog filmskog festivala.

Reč je o nagradi za životno delo u koje je stalo 30 filmova i 60 serija, igranje na scenama u pozorištama svih zemalja onoga što danas zovemo region, nekada Jugoslavije.

Miodrag Krivokapić je u Sceni Dana uživo rekao da je radio svugde po regionu, kao i da je svet obišao sa pozorištem. „Nikad nisam išao kao turista… a obišao sam sa pozorištem pola planete“, kazao je.

„Mi na film donosimo ono što smo pronašli o sebi i o životu u pozorištu. Pozorište je naša prava kuća i tu istražujemo polje slobode i polje svog talenta. A film je jako brz, i pogotovo televizija, serije, tu je potreban neverovatan refleks, ali bez pozorišta to je teško, meni barem“, rekao je upitan da napravi razliku između teatra i filma.

Krivokapić je kazao i da se filmom stiče popularnost. „Iznenadio sam se da vidim – koliko sam radio u pozorištu, a toga nema na portalima, a o filmskim ulogama postoji sve.“

„Čovek i ne zna šta sve može, šta ne može, i tu pozorište jako pomaže, pogotovo ako imate sjajnog reditelja koji može da vidi šta vi nosite u sebi a da to i ne znate. Meni se to desilo par puta. Kad otkrijete nove prostore u sebi… to je meni bila velika radost“, dodao je.

Govoreći o raspadu države, bivše Jugoslavije, Krivokašić je rekao da je za njega to jako teška tema. „Do danas to nisam preboleo“, rekao je.

„Živeo sam i radio po celoj Jugoslaviji, svaki put padnem u depresiju kad dajem pasoš, na granicama.. ali ovaj naš posao, na svu sreću, opet pravi te mostove. Došao sam pre neki dan sa festivala na Brijunima, koji postoji već 23 godine i to je jedan od mostova.. osim gostovanja koja su već redovna i dosta se igra, ali ono što rade u Ulysses-u to je da oni zovu glumce sa svih strana i tu se pokušava ostvariti ponovo neka veza koja je možda nekada bila, koja je meni prirodna“, zaključio je glumac.

(N1)