Skip to main content

Krivična istraga u Rumuniji protiv zaposlenih u NIS-u

Info 04. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Policija sumnja da su osetljive informacije o rezervama nafte došle do Beograda i Moskve"

Vlasti Rumunije pokrenule su krivičnu istragu protiv četvorice radnika ogranka kompanije NIS Petrol u Temišvaru zbog curenja osetljivih informacija o nalazištima nafte u Rumuniji.

Tužioci za organizovani kriminal saopštili su da je policija u okviru istrage izvršila raciju u kancelarijama kompanije u Bukureštu i Temišvaru, i pretres kuća zaposlenih.

Rumunski mediji su preneli da policija sumnja da su osetljive informacije o rezervama nafte došle do Beograda i Moskve, uprkos tome što je NIS Petrol, srpska kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, obavezna da obavesti rumunsku državu o otkrićima na zapadu Rumunije, gde traga za nalazištima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da među njima nema srpskih državljana i da to nema veze sa Srbijom.

Rumunski mediji su preneli da se radi o državljanima Moldavije i da su na važnim mestima u rumunskoj filijali NIS petrola.

NIS Petrol je 2014. godine počeo traganje za naftom i prirodnim gasom u nekoliko oblasti okruga Timiš, u rumunskom delu Banata.

Srbija je 2008. godine prodala većinski udeo u NIS-u ruskom Gaspromnjeftu.

AP dodaje da Srbija i dalje održava bliske odnose s Rusijom uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu i odbija da se pridruži sankcijama Zapada protiv Moskve.

(Beta, foto: Autonomija)