Skip to main content

Krenuo Marš mira: Da se nikada i nikome više ne dogodi genocid

Jugoslavija 03. јул 2022.
< 1 min čitanja

U znak sjećanja na ubijene građane Srebrenice

Kolona od 22 učesnika Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih naroda”, krenula je u nedjelju ujutro ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-95. na osmodnevni put dug više od 280 kilometara.

Učesnici Marša, kojeg organizira Udruženje građana “Svjedoci svog vremena”, pješačit će stotine kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli i okolini.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da kreću 3. jula iz Sarajeva, a stižu 11. jula u Potočare te da trasa uključuje brdsko-planinske staze te prolaske kroz gustu vegetaciju.

Naglasio je da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane Srebrenice, ali i iz onih mjesta koje će posjećivati na tom putu.

“Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i Bosne i Hercegovine. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti“, poručio je, prenosi Fena.

Iz Sarajeva polaze 22 učesnika, ali će im se na putu pridružiti još 13.

Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje i Jelovo brdo, a u Nezuku će se priključiti tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2022.

“Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid“, istakao je Papić.

Zahvalio je svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli im u organizaciji tog zahtjevnog projekta.

(Al Jazeera/agencije)