Skip to main content

Kreni-Promeni: Vlast Novog Sada preti firmi da bi uklonila bilborde o zagađenju vazduha

Građani 25. дец 2022.
< 1 min čitanja

Pokret Kreni-Promeni je danas objavio da gradsku vlast Novog Sada koristi pretnje i pritiske da bi bili uklonjeni bilbordi koji pokazuju trenutnu zagađenost vazduha u tom gradu.

Iz tog pokreta su naveli da je privatnoj kompaniji koja izdaje bilborde, upućena „neformalna pretnja“ o podnošenju krivične prijave zbog navodnog širenja panike.

„Neverovatno je da bilo ko bilo kome preti zato što javno deli informacije od značaja za zdravlje građana. Vlast treba da kažnjava one koji mimo zakona zagađuju, a ne one koji iznose informaciju o tome“, naveli su iz Kreni-Promeni.

Direktor kampanja tog pokreta Savo Manojlović podsetio je da je u okviru kampanje „Istina o zagađenju“, Kreni-Promeni u 25 gradova i opština postavio bilborde i banere na kojima očitavanjem QR koda građani mogu da vide zagađenost vazduha u svakom trenutku, savete i prikaz 3D modela pluća koji menja boju u odnosu na nivo zagađenosti vazduha.

„Ovu akciju kao i većinu drugih, finansirali smo od malih donacija građana i u 25 gradova samo postavili bilborde. Jedino u Novom Sadu prave problem. U tom gradu su pravili problem i kada smo skupljali potpise za narodnu incijativu pa su na sam dan početka skupljanja potpisa, samovoljno povukli overivače“, naveo je Mahojlović.

Kao i u Novom Sadu, bilbordi su postavljeni i u Beogradu, Nišu, Staroj Pazovi, Novom Pazaru, Kragujevcu, Pančevu, Tutinu, Čačku, Šapcu, Zrenjaninu, Raški, Kruševcu, Vranju, Arilju, Požegi, Užicu, Lazarevcu, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Zaječaru, Bačkoj Topoli, Bajinoj Bašti, Vršcu i na Kopaoniku.

(tekst i arhivska foto: Beta)