Skip to main content

Kreni-Promeni: Svega 11 poslanika će podržati narodnu inicijativu protiv eksploatacije litijuma

Info 19. окт 2022.
< 1 min čitanja

Pokret Kreni-Promeni pitao je poslanike Skupštine Srbije kako će se izjasniti kada narodna inicijativa kojom bi se zabranila eksploatacija litijuma u Srbiji, bude na dnevnom redu, i samo 11 poslanika se odazvalo i navelo da će to podržati.

Aktivistkinja Marina Pavlović rekla je novinarima da su aktivisti tog pokreta dok čekaju da se narodna inicijativa nađe na dnevnom redu parlamenta, pozvali 175 poslanika vladajuće stranke i 75 opozicionih, ali da od ukupno 239 nisu dobili odgovor.

Za narodnu inicijativu za zabranu eksploatacije litijuma aktivisti Pokreta Kreni-Promeni su prikupili 38.000 potpisa, što je za 8.000 više od 30.000 potpisa potrebnih da inicijativa stigne do poslanika.

Marina Pavlović je podsetila da je Pokret Kreni-Promeni pre 10 dana na pisarnici Narodne skupštine uputio zvanične pozive poslanicima da se jave građanima.

„Po isteku 15 dana koji će biti iduće nedelje, mi ćemo javno objaviti imena svih poslanika koji su stali uz građane. Takođe ćemo javno objaviti imena ljudi koji su rešili da građane ignorišu“, kazala je Pavlović ispred Palate Srbija.

Po njenim rečima, to je poslednji apel poslanicima da se „prisete svoje osnovne funkcije“: da su u parlamentu pre svega da govore i stoje uz građane.

Aktivistkinja Kristina Urošević je kazala da je građanima onemogućen pristup poslanicima, a da čak i kada poslanici zakažu sastanak sa građanima, navode da „ne smeju jasno da iskažu svoj stav ako prethodno ne dobiju dozvolu šefa svoje stranke“.

(Beta)