Skip to main content

Krediti stižu taman posle setve

Ekonomija 13. мај 2011.
< 1 min čitanja

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o subvencionisanim kreditima za poljoprivredu, koja će početi da se primenjuje od 25. maja a iz budžeta će biti izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara za te namene. 

 Uredba, koja je usvojena na telefonskoj sednici vlade, predviđa subvencionisanje kamatne stope na dinarske kredite poljoprivredi i odobravaće se na period do tri godine, pri čemu će efektivna kamatna stopa biti od osam odsto godišnje. Zajmovi su namenjeni za stočarsku i biljnu proizvodnju, za nabavku mehanizacije i opreme i podizanje poljoprivredenih objekata, a predvidjena je i mogućnost za refinansiranje kratkoročnih poljoprivrednih kredita iz prošle godine. Subvencionisane kredite će moći da dobiju i mali registrovani poljoprivrednici i velika poljoprivredna preduzeća, a maksimalni iznos pojedinačnog zajma biće do pet miliona dinara. Vladina Uredba bi trebalo da počne da se primenjuje od 25. maja, a zahtevi za subvencionisane poljoprivredne kredite moći će da se podnose do 1. novembra 2011. godine.

Poljoprivrednici su inače kredite sa subvencionisanim kamatnim stopama čekali kao ozeblo sunce još pre setve, kada je i bilo vreme da se ta mera donese, međutim, od toga nije bilo ništa. Rekonstruisana Vlada nije im odobrila kratkoročne zajmove za nabavku repromaterijala, kao što je to bila praksa prethodnih godina. Podsetimo, 2004. godine Ministarstvo poljoprivrede koje je tada vodila Ivana Dulić Marković za subvencionisane zajmove  je izdvajalo 3,5 milijarde dinara i to je bio početni kapital u fondu namenjenom kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, koji je potom uvećan. Međutim, sada poljoprivrednici dobijaju 2,7 milijarde dinara, a pitanje je i ko će doći do tih para jer one nisu namenjene samo poljoprivrednim proizvođačima već i pravnim licima.

Autonomija.info