Skip to main content

Kovin: Savetnica i druge tabu teme

Vojvodina 19. јун 2015.
5 min čitanja

Pitanje koje se mnogima “lepilo za jezik”, ali ga gotovo tri meseca niko nije javno izgovorio, konačno je postavio odbornik DS-a u Skupštini opštine Kovin, Srđan Stojanović. Po kom je aktu, kojim rešenjem i za koje pare imenovana savetnica predsednice opštine Nada Rovčanin? Nije dobio odgovor. Ako uputi pismeno odborničko pitanje, dobiće odgovor, rečeno mu je na sednici skupštine, a u međuvremenu smo mi pitali predsednicu opštine Sanju Petrović, zašto je Nadu Rovčanin, jednu od troje članova povereništva SNS-a u opštini, postavila baš za savetnicu i time dodatno opteretila budžet?

–Kao predsednica opštine po zakonu imam pravo da formiram Stručni savet a da za to tražim bilo čije mišljenje i saglasnost. Ja sam to pravo iskoristila, formirala, za sada, jednočlani savet i u taj savet imenovala Nadu Rovčanin. Ona je neko ko ima ogromno iskustvo, pre svega u privredi, i smatram da može u mnogo čemu da mi pomogne, što se i pokazalo do sada kao tačno. Ja nisam opteretila budžet novim radnim mestom, jer gospođa Nada radi honorarno! – rekla nam je Petrovićeva.

Po uvidu u Rešenje o formiranju Stručnog saveta donetog krajem februara i Rešenje o imenovanju Nade Rovčanin za jedinog člana tog Saveta, od marta ove godine, vidi se zakonski osnov po kome je angažovana savetnica. Takođe, predsednica joj je velikodušno utvrdila nadoknadu za stručni rad u visini od 90% od svoje neto plate. Po podacima koje nam je dostavilo računovodstvo opštinske uprave, to je mesečno 67.674,59 dinara u neto iznosu, odnosno 107. 080,05 dinara u bruto iznosu sa obračunatim porezom i doprinosom za PIO. Nada Rovčanin je, inače, i penzioner, tako da joj ovo nije jedini prihod. Sa njom nije zaključen nikakav poseban ugovor iako je predsednica rekla da je ona angažovana honorarno, ali se računovodstvo rukovodi izdatim rešenjima i na ličnu savetnicu predsednice opštine do sada je već potrošeno više od 300.000 dinara. Sredstva se isplaćuju sa konta 423, odnosno iz stavke za “ostale usluge i usluge po ugovoru”.

Za savetnicu ili članicu jednočlanog Saveta predsednice opštine, oslobođen je i jedan kabinet, kako bi neometano mogla da obavlja svoj honorarni posao.

Inače, Nada Rovčanin, penzionisana diplomirana pravnica, bila je direktor poslovne zajednice Udružene kinematografije Srbije, direktor “Montenegro-Art filma” u Podgorici, a poslovnu karijeru završila je na mestu generalnog direktora “Union filma” u Beogradu. Poslednjih desetak godina živi u Mramorku, selu u opštini Kovin. Bila je opštinska većnica od maja 2013. godine do juna 2014. godine, kada je, zbog smene u vlasti i tesne saradnje sa Sanjom Petrović, smenjena, ali je imenovana za jednog od tri člana opštinskog povereništva SNS-a u Kovinu, posle raspuštanja opštinskog odbora. Zajedno sa Petrovićevom i Draganom Dragićem, konsolidovala je poljuljane stranačke redove, sve do konačnog ponovnog preuzimanja vlasti od strane naprednjaka, u februaru ove godine.

I pored toga, evidentno je da sličan angažman nema niko drugi, niti se bilo kome ko je član nekog tela ili komisije utvrđuje mesečni iznos nadoknade, već samo onaj koji je zakonom regulisan, a obračunava se po sednici.

Ne pada joj na pamet. . .

Na majskoj sednici Skupštine opštine odbornici opozicije tražili su od predsednice opštine da im kaže i ko su joj pomoćnici, kao i za koje su oblasti zaduženi, ali im je predsednica opštine odgovorila da njoj ne pada na pamet da usmeno referiše na tu temu, već ako žele mogu pismeno da joj upute pitanja, a ona će isto tako i da im odgovori. Mora se priznati da je po sredi bila veoma zanimljiva komunikacija na relaciji zakonodavna vlast (skupština) i izvršna vlast (predsednica opštine).

A kad smo kod pomoćnika, na ta tri mesta do sada se već izmenjalo četvoro izvršilaca. Na jedno mesto predsednica je imenovala trećeg člana opštinskog povereništva SNS-a Dragana Dragića (koji joj je bio i direktni konkurent za mesto predsednika OO SNS na nedavnim izborima), za drugo je, po sopstvenim rečima, tragala za mladim i obrazovanim akademcom iz redova stranke sa prosekom ocena preko 9. Partija joj je ponudila mladog čoveka koji jeste završio Ekonomski fakultet sa prosekom blizu 10, ali mu je mesto pomoćnika predsednice prvo radno mesto posle diplomiranja. Ipak, za njega predsednica tvrdi da je sposoban, pametan, “dobro kapira posao”, mada u razgovoru nije tačno znala da nam kaže za koju oblast ga je zadužila, tačnije koji to posao tako dobro kapira. Obrazložila je to činjenicom da svi njeni pomoćnici rade sve, jer “mnogo je toga, i previše…”

Treće mesto pomoćnika dobio je prvo, po koalicionom dogovoru, član Jedinstvene Srbije, apsolvent Nemanja Vujasinović, ali je ubrzo zamenjen članom SNS-a, Zoranom Bogunovićem. Međutim, kako je Bogunović i odbornik u skupštini, to je trebalo da se odrekne mandata da ne bi bio u sukobu interesa. Iako to nigde javno nije rečeno, tako bi oslobodio jedno odborničko mesto koje bi mogao nazad da traži smenjeni predsednik opštine, Dušan Petrović. Posle samo 20 dana na mestu pomoćnika, Bogunović je razrešen dužnosti, U komentaru na ovu odluku Bogunović nam je samo rekao da je tako partija odlučila.

Mesto trećeg pomoćnika za sada je nepopunjeno.

Retrospektiva i perspektiva

Sadašnje opštinsko rukovodstvo preuzelo je vlast u februaru ove godine, smenivši Dušana Petrovića koga je SNS izbacila iz svog članstva sa još tridesetak članova, zbog nepoštovanja partijske discipline. Uz pregovore i nagovore, karantin u Opovu i malo psihološkog pritiska potpomognutog mišićavim navijačima, formirana je nova većina, a za predsednicu opštine izabrana Sanja Petrović. Ona je do polovine prošle godine bila na funkciji predsednice Skupštine, pa je smenjena, da bi se vratila kao prva žena opštine Kovin.

kovin opstina
Opštinsko zdanje: I u Kovinu naprednjaci formirali većinu uz pomoć navijača i karantina

Inače, za tri meseca koliko traje vladavina nove garniture, smenjen je direktor JP “Kovinski komunalac” (kadar SPS-a), ostavku je dao direktor JP “Kovin gas” (isključeni član SNS-a), a dužnosti je razrešena i vd direktorka biblioteke “Vuk Karadžić” i na njeno mesto postavljena, doduše za vd direktora, supruga novog šefa odborničke grupe SNS-a. U međuvremenu je raspisan i drugi konkurs za direktora ove ustanove, ali po drugi put je podršku UO dobila radnica biblioteke koja, inače, nije članica SNS-a ali ispunjava sve uslove konkursa. Očekuje se kako će o ovoj odluci glasati Skupština. Takođe, pokušana je i smena direktorke Centra za kulturu, no neuspešno. I neki odbornici većine glasali su protiv njene smene, što je nagovestilo neka eventualna razmimoilaženja u većinskoj koaliciji.

S obzirom da je iznenada preminuo vd direktora Turističke organizacije, po dolasku nove vlasti na njegovo mesto imenovan je izvršilac koji je istovremeno bio i predsednik upravnog odbora TOOK. Niko o tome nije razmišljao i nikakva namera nije bila u pitanju, sem hitnosti i brojnosti problema sa kojima se nova vlast suočila, objasnila nam je predsednica, pa je tek posle više od mesec dana vd direktora dao ostavku na mesto predsednika svog Upravnog odbora. I nikom ništa!

Što se Skupštine tiče, vladajuća većina ima zvanično 33 odbornika, a u manjini su odbornici DS-a, SPS-a, UG “Vojvodjanski klub” i SVM-a, njih 12 ukupno.

Indonežani i pečurke

Ono što se sadašnjoj vlasti mora priznati jeste da su, ipak, nastavili započete projekte iz prethodne vlasti. Najznačajnije je, svakako, potpisivanje ugovora sa Indonežanima o davanju u zakup sedam hektara zemljišta na kome će podići fabriku pečuraka i u nekom razvojnom periodu zaposliti do 350 radnika. Investitori na čelu sa ambasadorom Indonezije u Beogradu izrazili su iskrenu zahvalnost rukovodstvu što je okončalo sve poslove i stvorilo uslove da se započne investicija. Međutim, iako sadašnje rukovodstvo tvrdi da je bilo mnogo propusta i “koječega”, te da su indonežanski investitori već bili spremni da odu, a da su ih oni ipak ovde zadržali, ostalo je nejasno otkuda tolika sujeta i nespremnost da se prizna da je bivši pomoćnik predsednika Maksem Ferenc najzaslužniji što su se oni uopšte našli u Kovinu. Da je on izlobirao da baš ovde ulože tih tri miliona evra, te da je bivši predsednik opštine Dušan Petrović “progurao” javne nabavke i započeo uređenje industrijske zone, kao preduslov za investiranje. Strani investitor jeste gubio strpljenje, ali najviše zbog činjenice da su se lokalni političari unazad dve godine bavili samo sobom i smenama na vlasti. Svaka čast na urađenom i finaliziranom, ali zarad istinitosti treba pomenuti da ne bi imali koga da zadrže, da neko Indonežane pre njih nije doveo ovde.

Osim onoga što je neko pre već započeo, očekuje se i obnarodovanje mnogobrojnih dobrih stvari koje nam je nagovestila predsednica opštine, a o kojima se “ne govori dok ne počne realizacija”.

Siromašna opština Kovin će pozdraviti svaku investiciju i novo radno mesto, a možda tada i prihvatiti kao opravdano da na savetnicu predsednice opštine troši više od 100. 000 dinara mesečno.

Violeta Živkov (Autonomija)