Skip to main content

Košar: Potrebno jasnije pozicioniranje Srbije o ratu u Ukrajini

Info 05. maj 2022.
2 min čitanja

"Evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana mora biti iskrena"

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da je potrebno jasnije pozicioniranje Srbije u odnosu na rat u Ukrajini i da Beograd treba da ima zajedničku poziciju sa članicama Evropske unije kada je reč o odgovoru na zajedničku pretnju.

Košar je rekao, na konferenciji „Evropa nakon predsedničkih izbora u Francuskoj“ u Beogradu, da, pošto je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, postoji „potreba za usklađivanjem“ s EU i da je „normalno da EU insistira da postoji zajednička vizija i analiza onoga što se dešava na kontinentu“.

Košar je kazao da je važno što je Srbija prepoznala da invazija Rusije predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i da je glasala za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da je potrebno „jasnije pozicioniranje i analiza od strane Srbije“.

„Znamo šta je Srbija doživela u prošlosti i da ima teška sećanja kada je reč o sankcijama. Ali, mora da postoji jasno pozicioniranje povodom činjenice da je ono što se dešava u Ukrajini neprihvatljivo i da predstavlja kršenje međunarodnog i humanitarnog prava i na nacionalnom i na međunarodnom nivou“, izjavio je Košar.

Košar je rekao da evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana mora biti iskrena i da mora da bude obezbeđena jasna dinamika.

Francuski ambasador je kazao da je to zahtevan proces i da već dugo traje, kao i da ponekad u javnom mnjenju u zemaljama Zapadnog Balkana postoji određeni zamor od proširenja.

„Svi zajedno treba da se potrudimo da to bude prijemčivije za javno mnjenje i da pokažemo rezultate. Znamo da je datum ulaska u EU važan, ali ne zaboravimo da građani već imaju mnogo koristi od EU“, rekao je Košar, podsetivši na programe Horajzon 2020, Erazmus i ogromne investicije EU u Srbiji.

Košar je dodao da se od Srbije i drugih zemalja regiona očekuje da dostignuća budu vidljiva za građane i da se na osnovu toga crpi nova energija i dinamika za put ka punopravnom članstvu u EU.

Izbijanje sukoba u Evropi je promenilo čitav pejzaž francuskog predsedavanja EU, rekao je Košar i naglasio da je Unija uspela da pruži ujedinjeni, snažan odgovor na agresiju Rusije.

Uvedene sankcije, dodao je, osmišljene su tako da umanje sposobnost Rusije da finansira rat, usvojene su hitne mere podrške Ukrajini, njenim građanima i izbeglicama i članice EU su počele da rade na smanjenju zavisnosti u oblasti energetike.

Zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman izjavila je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Berlinu i dolazak ministarke odbrane u Beograd daju nove mogućnosti za nastavak razgovora o pitanjima bitnim za region i Evropu.

Gizelman je podsetila na reči šefice nemačke diplomatije Analene Berbok tokom posete Beogradu da je vreme da se izabere strana, a ne da se drži po strani.

„Zato se nadam da ću veoma uskoro od Srbije čuti slične signale posvećenosti Evropi“, rekla je Gizelman na konferenciji koju su organizovali Forum za strateške studije (FORST) i fondacija Fridrih Ebert.

(Beta, foto: Evropska komisija)