Skip to main content

Dan sećanja na ubijenu decu Sarajeva

Jugoslavija 05. maj 2022.
< 1 min čitanja

U toku opsade u Sarajevu je ubijeno 1.601 dete

U Sarajevu je danas obeležen Dan sećanja na ubijenu decu Sarajeva.

Cveće na spomen obeležje deci ubijenoj u Sarajevu tokom rata u BiH položili su članovi porodica ubijene dece, članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i Željko Komšić, potpredsednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, kao i načelnici gradskih opština.

Potpredsednica Federacije navela je da je “odata pošta 1.601 ubijenom detetu Sarajeva, prekinutoj mladosti i prekinutim dečjim igrama”.

“Došli smo ovde da iskažemo svoje sećanje, ali i poštovanje prema roditeljima, da se saosećamo sa njihovom boli. Bol koju nose roditelji ubijene dece je nenadoknadiva”, kazala je Mahmutbegović.

Ona je dodala da se “danas u Ukrajini ponavljaju sudbine koje su se dešavale u Sarajevu”.

“Danas je i prilika da uputimo poruku celom svetu da ovo što se desilo u Sarajevu, ova ubijena mladost, da se nigde i nikad ne ponove. Nažalost, svedoci smo Ukrajine, svedoci smo da se ponovno u 21. veku na drugom mestu dešavaju ovakve sudbine kakva je bila u Sarajevu”, istakla je Mahmutbegović.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donela odluku da će se 5. maj obeležavati kao Dan sećanja na ubijenu decu Sarajeva.

Prema izvorima iz Federacije BiH, u toku opsade u Sarajevu je ubijeno 1.601 dete.

(Beta)