Skip to main content

Korhec i Varga osnivaju Mađarski pokret

Aktuelno 18. avg 2015.
< 1 min čitanja

Bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i nedavno smenjeni potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga osnovaće nevladinu organizaciju Mađarski pokret, saopštio je inicijativni odbor.

“Mađarski pokret biće nadstranačka organizacija i ne osniva se ni ‘za’ niti ‘protiv’ političke partije kao ni funkcionera”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će Mađarski pokret biti “svenacionalna” i u ideološkom smislu otvorena organizacija, koja želi da obnovi javni život vojvođanskih Mađara.

Osnivačka skupština nevladine organizacije Mađarski pokret održaće se 20. avgusta u 18 sati na Paliću, piše u saopštenju.

Savet SVM-a je u junu mesecu smenio Lasla Vargu sa mesta potpredsednika stranke, a predsednik SVM-a Ištvan Pastor, na čiju je inicijativu Varga smenjen, rekao je da je do toga došlo zbog “krize poverenja” unutar stranke.

Laslo Varga je nakon smene ocenio da je SVM u proteklih godinu dana “izgubio politički kompas”, da je stranka prestala da se odlučno zalaže za autonomiu Vojvodine, a da učešće u vlasti na republičkom nivou nije donelo nikakav rezultat.

Tamaš Korhec je u više navrata izjavio da je u SVM-u prisutan “autoritarni princip” i ocenio da je unutar stranke potrebno pokrenuti dijalog.

(Autonomija)