Skip to main content

Održana ’kordon žurka’ na Šodrošu

Građani 29. okt 2022.
2 min čitanja

"Probajmo još ovaj put pesmom"

Oko stotinu građana okupilo se večeras na protestnoj pank svirci “kordon parti” koju ekološki aktivisti organizuju na Šodrošu u Novom Sadu, jer se protive uništavanju ove prirode oaze radi igradnje novog mosta preko Dunava.

Građani su se, predvođeni muzičarem Robertem Foraijem, zaputili prema ogradi koju su nedavno postavili kineski radnici, gde je i dalje postavljen kordon policije, javlja reporter Autonomije.

Forai je potom pred izveo nekoliko poznatih antifašističkih i političkih pesama poput pesme Zapadna Evropa benda Atheist Rap. U pevanju su mu se pridružili i okupljeni građani. Pevali su i Rundekovu Ay Carmela i Plavu Baladu Đorđa Balaševića.

Aktivsti “Šodroš Survivor kampa” organizovali su “kordon parti” zbog dešavanja proteklih nedelja, a i zbog toga što se policija sve vreme nalazi na priobalju, čuvajući ograde kineske kompanije CRBC, koja je izvođač radova.

“Kordon policije uz ograde koje čuvaju strani kapital i domaće poslušnike, na Šodrošu do sada nije volja građana uspešno probila. Još uvek nije kasno da to učine zakoni i struka. Dok taj dan čekamo, probajmo još ovaj put sa pesmom. Nikom nije škodila, nikog nije povredila”, objavili su u najavi događaja.

Oni su na „parti“ pozvali i novog gradonačelnika Novog Sada” Milana Đurića, “starog pankera“, kako su naveli.

“Kad već neće s nama da razgovara, neka dođe da uživa u prirodi i muzici, među građanima. Ne postoji sigurnije mesto trenutno u gradu na koje među ljude može da se pojavi i predstavi, jer čuvaće ga prekobrojna policija koju dan – noć drži u šumi Šodroša. Poziv važi za ceo njegov kabinet”, naveli su aktivisti.

Prošlog utorka, nakon višemesečnog zastoja radova, na Šodrošu su se pojavili radnici kineske firme CRBC koji su počeli da postavljaju ogradu, a pošto su aktivisti pokušali da ih zaustave stigli su kordoni policije u opremi za razbijanje demonstracija. Time su omogućili da se ogradi deo Kameničke ade i Ribarskog ostrva.

U protestima koji su potom usledili, dvadesetak aktivista je privedeno, dobili su prekršajne prijave, a nekoliko ij je i povređeno.

Aleksandar Bugarin(Autonomija)