Skip to main content

Novinarke protiv nasilja prema ženama: Opasno izveštavanje Pinka o nasilju nad detetom iz Grocke

Info 29. okt 2022.
2 min čitanja

"Ovakvo izveštavanje nanosi nemerljivu štetu pravnoj zaštiti i dobrobiti deteta"

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” upozorila je danas na opasan i štetan način na koji je TV Pink u jutarnjem programu koji je vodila Jovana Jeremić izveštavala o slučaju nasilja majke prema trogodišnjoj ćerki u Grockoj.

Kako je navedeno u emitovanom sadržaju, ima elemenata iznošenja ličnih i porodičnih prilika koje su irelevantne za slučaj.

-Pred kamerama su se našli otac i baba devojčice, koja je snimala majku dok tuče dete i nije reagovala na nasilje, a dobila je priliku da u medijima, umesto na sudu, iznosi, praktično, svoje “svedočenje”. Time je TV Pink ugrozila krivični postupak, jer je u programu uzela iskaze ljudi koji su potencijalni svedoci u ovom slučaju. Oni sada mogu da odbiju da svedoče i da otežaju rad tužilaštva, jer televizijski prilog ne može da bude zamena za iskaz svedoka – navodi se u saopštenju.

Grupa “Novinarke protiv nasilja” podseća da sudije i tužioci često ponavljaju da je ovakav vid medijskog izveštavanja najčešći razlog zašto ovakvi slučajevi ne dobijaju svoj sudski epilog, odnosno ne rezultiraju osuđivanjem učinilaca krivičnih dela.

– Ovakvim izveštavanjem krše se međunarodni i domaći propisi kojima se štite maloletne žrtve, kao što su Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, Istanbulska konvencija, Konvencija o pravima deteta i pojedine odredbe Zakonika o krivičnom postupku – ističe se

Dalje se dodaje da su sagovornice i sagovornici zloupotrebljeni na najgrublji način, jer je iz priloga očigledno da nisu upozoreni na sve posledice pojavljivanja u medijima.

– Voditeljka programa Jovana Jeremić i novinar na terenu grubo su povredili dostojanstvo sagovornika svojim ponašanjem i uvredama koje su im upućivali. Nakon uključenja sa terena, slučaj je komentarisala osoba koja se predstavlja kao “astropsiholog”, čime se dodatno umanjuje ozbiljnost nasilja koje je dete pretrpelo. “Novinarke protiv nasilja” podsećaju da ovakvo izveštavanje nanosi nemerljivu štetu pravnoj zaštiti i dobrobiti deteta, te da nikako ne može da doprinese interesu javnosti – zaključuje se u saopštenju.

(Danas)