Skip to main content

Korać: Vučić nije pametan, a Đilas nije posebno darovit političar

Info 09. јун 2022.
< 1 min čitanja

Da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider SNS pametan političar on bi ponudio opoziciji, odnosno Draganu Đilasu, lideru SSP, ulazak vlast, ali on to nije, kaže za Danas Žarko Korać u odgovoru na pitanje da li mu se čine realne i zasnovane spekulacije o tome da bi budući sastav vlade mogao da bude kombinacija ova dva politička faktora.

S druge strane, smatra on, ni Dragan Đilas nije naročito politički darovit, iako je, napominje naš sagovornik, inteligentan.

„Koliko vidim, on misli da posle poraza opozicije na izborima jedini put ka vlasti je putem malih koraka, što je naravno politički vrlo rizično za njega“, kaže Korać.

Spekulacije o ovakvom ishodu u susretu formiranja vlasti, nakon aprilskih izbora, podrazumevaju da bi u tom slučaju stranka Ivice Dačića, Socijalistička partija Srbije, otišla u opoziciju, odnosno da bi posle deset godina partnerskog odnosa sa naprednjacima, socijalosti ostali bez funkcija.

„Praviti koalicionu vladu sa nekom opozicionom strankom se skoro uvek dešava samo u odnosu na izborni tezultat. Aleksandar Vučić u ovom trenutku to ne mora da radi a pored toga njegovo shvatanje politike kao gladijatorske borbe bez kompromisa je protiv toga. Ima on još uvek razne mogućnosti da stvori skupštinsku većinu. Recimo da ponudi Draganu Markoviću Palmi mesto ministra i izdvoji njegove poslanike uz zajedničke poslaničke grupe sa SPS. Ima i drugih mogućnosti…“, kaže Žarko Korać.

U kontekstu očekivanja da buduća vlada uvede sankcije Ruskoj Federaciji i „pritiska“ zauzimanja jasnog proevropskog opredeljenja od strane zapada, što bi isključilo proruski kapacitet čiji je nosilac SPS, Korać kaže da bi pametan političar pokušao da uvede Đilasa u vlast i time podeli odgovornost, ali i da Vučić to nije.

Kako dodaje, siguran je da u razgovoru Đilasa sa Vučićem nije bilo razgovora o učešću u vladi.

(Danas, Foto: MC)