Skip to main content

Konferencija G20 u Indiji bez konsenzusa o ratu u Ukrajini

Planeta 03. мар 2023.
2 min čitanja

Kina se pridružila Rusiji u odbijanju podrške zahtjevu da Moskva prekine neprijateljstava prema susjednoj zemlji

Sastanak predstavnika zemalja članica grupe najvećih svjetskih ekonomija – G20 završen je bez konsenzusa o ratu u Ukrajini, a Kina se pridružila Rusiji u odbijanju podrške zahtjevu da Moskva prekine neprijateljstava.

To su bile jedine zemlje na skupu u New Delhiju koje nisu pristale na sporazu kojim se od Rusije traži “potpuno i bezuslovno povlačenje sa teritorije Ukrajine“

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da postoje “razilaženja” koja se ne mogu ublažiti, jer “razne strane imaju različite stavove”.

Dodao je da su se članice 20 najvećih svjetskih ekonomija složile oko većine pitanja koja uključuju zabrinutost manje razvijenih zemalja, “poput jačanja multilateralizma, promicanja sigurnosti hrane i energije, klimatskih promjena, rodnih pitanja i borbe protiv terorizma”.

‘Ministre Lavrov, zaustavite rat’

U videoobraćanju okupljenim ministrima vanjskih poslova, indijski premijer Narendra Modi pozvao je članice da ne dopuste da trenutne napetosti unište sporazume koji bi se mogli postići o sigurnosti hrane i energije, klimatskim promjenama i dugovanja.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalen Baerbock, koja je sjedila nasprot ruskog kolege Sergeja Lavrova, iskoristil je susret da mu se direktno obrati.

“Ministre Lavrov, zaustavite rat. Prekinite kršenje našeg međunarodnog poretka. Zaustavite bombardiranje ukrajinskih gradova i civila“, rekla je ona.

Lavrov je odgovorio optužbama o licemjerstvu zapadnih zemalja, koje su “godinama punile Ukrajinu oružjem“.

Prema saopćenju američkog State Departmenta, državni sekretar Antony Blinken većinu vremena proveo je opisujući američke napore da ojača energetsku i sigurnost s hranom.

Također je jasno rekao na sastanku da ruski rat s Ukrajinom ne može proći “neosporen“.

“Nažalost, ovaj sastanak ponovo je pokvaren neizazvanim i neopravdanim ratom Rusije protiv Ukrajine, namjernom kampanjom razaranja civilnih ciljeva i njenim napadom na temeljna načela Povelje Ujedinjenih naroda”, kazao je Blinken.

Uzajamne optužbe Kine i SAD-a

Američki diplomata se nakratko sastao s Lavrovim te su razgovarali manje od deset minuta na marginama konferencije.

Posljednjih dana SAD je optužio Kinu da razmatra slanje oružja Rusiji, što je Peking demantirao.

Kina je, pak, optužila SAD za podršku ratu isporukama oružja Ukrajini i kršenje kineskog suvereniteta podrškom Tajvanu.

“SAD tvrdi da želi mir, a potpiruje ratove i konfrontacije širom svijeta“, rekla je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)