Skip to main content

Koncert svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni 9. oktobra u Novom Sadu

Kultura 20. sep 2022.
< 1 min čitanja

Koncert svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni i eksperimentalnog muzičara iz Sente Silarda Mezeija održaće se 9. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, saopštila je danas Fondacija Novi Sad- Evropska prestonica kulture.

To će biti uvod u poslednji programski luk Evropske prestonice kulture “Druga? Evropa”, a danas je počela prodaja ulaznica po ceni od 500 dinara, navodi s eu saopštenju za javnost.

Evelin Gleni je dvostruka dobitnica Gremi nagrade, a Silard Mezei je muzičar i kompozitor koji izvodi i komponuje savremenu improvizovanu muziku.

Pre improvizacije sa Mezeijem, Evelin Gleni će izvesti i delo “Komad za ples” kompozitora Džejmsa Kijana, koje je komponovano za nju.

Evelin Gleni i Silard Mezei su 2018. godine snimili album improvizovane muzike pod nazivom “The Core-tet Project” sa još dva vrsna improvizatora, Džonom Hemersamom i Majklom Džeferijem Stivensom.

Ovo će biti njihovo prvo zajedničko izvođenje pred publikom u sklopu projekta “Kreativne ambasade i ambasadori”, čiji je cilj povezivanje velikih svetskih zvezda sa umetnicima iz Srbije.

Evelin Gleni će u Novom Sadu održati i inkluzivnu radionicu “Oseti zvuk”, 8. oktobra u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”.

Radionica je namenjena muzičarima, nastavnicima muzike, plesačima, defektolozima, aktivistima i svima koji se aktivno bave muzikom i inkluzijom, piše u saopštenju.

Evelin Gleni je gluva od svoje dvanaeste godine i nastupa bosonoga, kako bi, kako je objasnila, celim svojim telom osetila muziku.

Programski luk “Druga? Evropa” biće “veliko finale” Evropske prestonice kulture, koji će od 7. oktobra do 27. novembra pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovesti do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza, naveli su organizatori.

(Autonomija, foto: promo/EPK)