Skip to main content

Komesarka za ljudska prava zaprepašćena povlačenjem Turske iz Istanbulske konvencije

Marginalci 23. mar 2021.
2 min čitanja

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama je zaprepašćujuće, ocenila je danas visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele (Michelle Bachelet).

„Visoka komesarka je izrazila zaprepašćenje povlačenjem koje predstavlja značajan zastoj u naporima Turske da unapredi prava žena, posebno s obzirom na to da rodne nejednakosti i nasilje nad ženama i dalje predstavljaju ozbiljan problem u turskom društvu“, saopštila je pres služba Bačeleove.

Povlačenje iz Istanbulske konvencije, „važnog regionalnog sporazuma o ljudskim pravima i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama, odražava širu zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u zemlji, posebno u civilnom sektoru kojem nedostaje stvarno demokratsko učešće u donošenju odluka“, dodaje se u saopštenju.

Komesarka napominje da je odluka doneta bez rasprave u parlamentu i bez konsultacija sa civilnim društvom, uključujući udruženja žena i aktivista za prava žena.

Ta odluka je „utoliko više šokantna“ jer je Turska prva ratifikovala konvenciju u martu 2012. godine, ukazuje se u saopštenju Visokog komesarijata UN za ljudska prava i ocenjuje da se tom odlukom šalje „negativan signal ostatku sveta“ u trenutku kada je zbog pandemije povećano nasilje nad ženama.

Visoka komesarka UN pozvala je Tursku da promeni odluku i „uloži konkretne napore“ u zaštitu turskih žena.

U odvojenom saopštenju, brojni nezavisni stručnjaci UN takođe su izrazili „duboko žaljenje“ zbog te odluke Turske.

Time se „šalje poruka da nasilje nad ženama nije važna tema i rizikuje se da se ohrabre nasilnici i oslabe mere za borbu protiv njih“, navela je Dubravka Simonović, specijalna izvestiteljka UN o nasilju nad ženama.

Više hiljada ljudi protestovalo je u subotu u Turskoj zahtevajući od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da poništi odluku o povlačenju iz Istanbulske konvencije.

Ta odluka, koja je doneta dok je femicid već deceniju u porastu u Turskoj, razljutila je organizacije za ženska prava i izazvala kritike iz Evropske unije.

Istanbulska konvencija je prvi međunarodni sporazum kojim su postavljeni pravno obavezujući standardi kako bi se sprečilo rodno zasnovano nasilje. Srbija je takođe potpisnica te konvencije.

(Beta-AFP, foto: Pixabay)