Skip to main content

Komersant: Abazovićeva vlada smenjena zbog loše politike kretanja ka EU

Jugoslavija 22. avg 2022.
2 min čitanja

Crnogorska vlada na čelu s Dritanom Abazovićem je smenjena jer je njen predsednik propustio jedinstvenu šansu koja se pojavila u Crnoj Gori u uslovima ukrajinske krize, da do 2025. godine postane jedina nova članica Evropske unije, piše danas moskovski Komersant.

Taj dnevni list navodi da su lideri EU tokom posete Podgorici ovog leta, jasno stavili do znanja da, ako Crna Gora završi svoju pravnu reformu u narednim mesecima, kad će popuniti sve najviše pravosudne organe, može da završi pristupne pregovore sa EU na jesen i da se pridruži EU za dve-tri godine.

„Ovakva jedinstvena šansa za Crnu Goru pojavila se u uslovima ukrajinske krize, kada bi EU, s jedne strane, htela da potvrdi svoju otvorenost prema novim članicama, a s druge da izbegne njihovo masovno uključivanje u svoje redove. Jedinstvena integracija male Crne Gore, koja je dalje napredovala na putu ka EU, Briselu se činila idealnom opcijom“, piše list.

Među tačkama sporazuma o formiranju manjinske vlade, koji su u aprilu potpisale sve stranke koje su podržale kabinet Abazovića, bile su dve ključne: „deblokada procesa evropskih integracija Crne Gore“ i „težnja ka NATO i politika EU prema Rusiji i Ukrajini“. Iako u drugoj tački nije bilo pitanja kabinetu, u prvoj tački bilo je ozbiljnih pritužbi, navodi Komersant.

Dnevnik piše da se ne radi samo o tome da je premijerova stranka URA osujetila izbor članova Ustavnog suda i donošenje nekih drugih mera u okviru zakonske reforme. List navodi da je sam premijer otvoreno forsirao ne proces integracije u EU, „već potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)“, uprkos bojazni da će to produbiti raskol u crnogorskom društvu i dovesti do gubitka šanse za rani ulazak u EU.

„Abazović je čak ignorisao direktna upozorenja ambasadora zemalja EU u vezi sa tim i poziv predsednika republike da se potpisivanje crkvenog sporazuma odloži do jeseni kako bi se izvršila stručna procena i provera usaglašenosti sa ustavom Crne Gore. Ipak je, odbacivši sve komentare i primedbe stručnjaka, političara i nevladinih organizacija, potpisao Temljni ugovor sa patrijarhom SPC Porfirijem“, piše list.

Dnevnik dodaje da se to dogodilo u Vladinoj rezidenciji u Podgorici, „gde je srpski patrijarh prebačen helikopterom MUP-a Srbije, bez prethodne najave ceremonije i prisustva medija, pa čak i bez znanja nekih ključnih članova vlade“.

Komersant citira neimenovani izvor blizak crnogorskom rukovodstvu da su „prevremeni izbori zaista neizbežni i da bi mogli da budu održani sledećeg proleća zajedno sa predsedničkim“.

„Ova opcija je, sudeći po reakcijama na pad Abazovićeve vlade, prihvatljiva i za EU“, dodaje list. Komersant citira izvestioca za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonina Piculu da građani Crne Gore jasno podržavaju članstvo u EU, i da bi to trebalo da se potvrdi na izborima, te da bi takav parlament i takva vlada sigurno dobili nedvosmislenu podršku Evrope.

(Beta, Foto: CdM)